Ook Iran roert zich

Terwijl de Arabische wereld overhoop gehaald wordt door straatprotesten tegen de regimes, broeit er ook iets in Iran. Valentijnsdag kan misschien het begin zijn van een Iraans luik in een ontketend Midden-Oosten. Vanuit alle uithoeken van het land klinken stemmen voor protestmarsen op 14 februari.

Jongeren van bijna alle Iranese universiteiten roepen op om vandaag, 14 februari, te komen protesteren.  Het opzet van de betoging is in de eerste plaats de steun te betuigen aan Egypte en Tunesië. De Iranese regering vreest dat het wel eens zou kunnen ontaarden in een antiregeringsbetoging. Ze wees dan ook de aanvraag voor een mars in Teheran door oppositieleiders Mir Hossein Mousavi en Mehdi Karroubi af. Artikel 27 van de Iranese grondwet laat nochtans vreedzame samenkomsten en betogingen toe. In nog 35 andere steden worden protesten verwacht.

Ook verenigingen die het regime steunen, roepen op om de betoging te laten doorgaan. Volgens hen zal dat tonen dat het regime de betogers niet vreest en vooral dat die beweging van “oproerkraaiers” helemaal niet zo groot is dan ze zelf denkt. In de herdenkingsmarsen voor de Iraanse revolutie van vorige vrijdag liepen ze al rond met foto’s van de oppositieleiders met stroppen rond de nek.

De legertop vreest dat de lagere rangen wel eens de kant van het volk zouden kiezen als ze bevolen worden op te treden tegen de betogers. In Egypte hield het leger zich afzijdig dus met scherp schieten op de manifestatie zou de geloofwaardigheid van het leger bij het volk zwaar aantasten. Daarom hebben ze de politie gevraagd in te staan voor het vreedzame verloop.

Ondertussen neemt het aantal arrestaties en executies in het land wel toe. Al minstens veertien mensen gelinkt aan de oppositieleiders zijn de cel ingevlogen. Karroubi, twee jaar geleden nog presidentskandidaat, is onder huisarrest geplaatst en compleet van de buitenwereld afgesloten. Enkel zijn vrouw mag nog bij hem binnen. Daarnaast zijn vooral kritische journalisten het slachtoffer.

Of het echt tot protesten komt in Iran, blijft natuurlijk wel de vraag, maar op het wereldwijde web leeft het in ieder geval. De facebookgroep voor het protest telt al meer dan 48.000 leden en ook via YouTube en Twitter betuigen mensen hun steun. Abolhassan Bani Sadr, een vooraanstaande politicus, die in 1980 de eerste president van Iran werd, gelooft dat de protesten een kans op slagen hebben, maar dan moeten ze eerst wel beginnen.

 

Bronnen: Memri, Tehranbureau, Al Jazeera

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.