Ook Libanese dorpen verscheurd door strijd in Syrië

De Libanese dorpen Ersal en Qaa, vlakbij de Syrische grens, worden ongewild meegetrokken in het Syrische geweld. Het gebied, waar vluchtelingen en strijders dekking hebben gezocht, wordt sinds kort bestookt door het Syrische leger.

Volgens officiële bronnen voert het Syrische leger operaties uit in de Masharii Qaa (de Qaaprojecten), een plaats die bestaat uit het dorpje Ersal, waar soennieten wonen, en Qaa, waar vooral christenen wonen. Ersal steunt Syrische rebellen, die door de inwoners van Qaa met argwaan worden bekeken. Het gebied is een thuishaven geworden voor smokkelaars en voor vluchtelingen uit Syrië.

Tenten

Volgens de Libanese activist Abou Mohamad Ali Oueid zijn er op dit moment 185 Syrische families in Ersal. “De meeste blijven bij families in het dorp, maar hun gastvrijheid wordt overvraagd. We hebben geen andere keus dan tenten opzetten op ons eigen terrein, want officiële kampen wil de regering niet.”

“Ersal brengt ons in de problemen doordat ze Syrische terroristen steunen”, zegt Saadeh Toum, de voormalige burgemeester van Qaa, die beweert dat de mensen in Ersal onderdak bieden aan strijders van het Vrije Syrische Leger.

De inwoners van Ersal zelf ontkennen dat. “De enige steun die we de oppositie geven is eerste hulppakketten en medicijnen, plus voedsel”, zegt Abu Wadi, een Syrische activist die een ondergrondse kliniek leidt aan de andere kant van de grens. Hier, op de oostelijke bergflank, amper een paar kilometer van de belegerde stad Homs, hebben Syrische militanten hun hoofdkwartier opgezet in een computerreparatiewinkel.

Een maand geleden vertrok hier dagelijks een vrachtwagen met tweehonderd broden naar Baba Amr in Homs. “We hebben officieren van het Vrije Syrische Leger voorzien van hun dagelijkse brood”, pocht een bewoner die anoniem wil blijven.

“Sinds het begin van de opstand is dit gebied een haven geworden voor smokkelaars, ongeacht hun politieke kleur”, zegt een Libanese officier, die twee weken geleden betrokken was bij de arrestatie van tien strijders die met zware wapens door de Bekaavallei reden, op weg naar Syrië.

Mortieren

In de afgelopen twee weken is de noord-Libanese grens bestookt met mortieren en kogels door het Syrische leger. Deze week kwam daarbij een cameraman voor een lokale tv-zender om het leven, in Wadi Khaled.

Bewoners en Syrische vluchtelingen in Ersal wachten op het smelten van de sneeuwkappen op de bergrug die de beide landen scheidt. De Qaaprojecten zijn omsingeld door Libanese en Syrische troepen, maar als de sneeuw weg is, is zelfs Damascus over de bergen weer bereikbaar. De grens is voor het Syrische leger onmogelijk dicht te houden.

Tussen de inwoners van Qaa lopen de spanningen op. Het gebied valt grotendeels binnen de invloedssfeer van de pro-Syrische Hezbollah. De dorpen zijn afgesneden van de centrale regering. De enige organisaties die noodhulp uitdelen op het moment zijn islamitische hulporganisaties die geld krijgen van Qatar en Saoedi-Arabië, zegt Mohamad Ezzedine, een lid van de gemeenteraad in Ersal. De Libanese Hoge Commissie voor Noodhulp komt hier niet. Door de stilte van de kant van de regering kunnen pro-Syrische strijders aanvallen uitvoeren op Syrische vluchtelingen die met ambulances naar ziekenhuizen worden vervoerd.

Zelfs binnen Ersal zelf, dat in een van de armste gebieden van Libanon ligt, nemen de spanningen toe. Werk in de bouw en op het land, dat door de lokale bewoners werd gedaan, wordt nu ingenomen door Syrische vluchtelingen. “Ze zijn bereid voor de helft van ons salaris te werken. Dat maakt de spanningen nog groter. Het is nog een extra bron van conflicten in een regio die al heel gespannen is”, zegt Oueid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.