Ook in Mali is water het kernwoord

Zoals in vele Afrikaanse landen is Mali afhankelijk van het water. Het regenseizoen is in 2010 later begonnen dan anders, waardoor de vrees voor hongersnood de kop opstak.

Wat de Nijl voor de Egyptenaren is, is de Niger voor de Malinese bevolking, een belangrijke levens- en transportader. Ze voorziet in water voor de landbouw, voor het vee en de mensen en brengt vruchtbaar slib naar de uitgestrekte rijstvelden op de oevers.

Het belangrijkste exportproduct, en tegelijk een motor voor de lokale economie, is de katoen, maar ook die teelt slorpt grote hoeveelheden water op.

De bevolking is hoofdzakelijk onderverdeeld in verschillende etnische groepen, zoals de Bambara (32%), Fulani of Peul (14%), Senufo (12%), Soninke (9%), Touareg (7%), Songhai (7%) en de Malinke of Mandingo, Mandinke (7%). Deze groepen hebben elk toch wel hun eigenheden die terug te vinden zijn in verschillen in het fysisch uiterlijk, gebruiken en kledij. Ongeveer tien procent van de bevolking leeft als nomaden.

Het land heeft vele troeven en is heerlijk om in te reizen. De openheid en vriendelijkheid van de mensen maakt het nog mooier.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift