Ook Nicaragua verbreekt diplomatieke banden met Colombia

Nicaragua verbreekt de diplomatieke betrekkingen met Colombia na de Colombiaanse raid op een guerrillakamp in Ecuador. De Colombiaanse bevolking is bezorgd, maar niet verrast.
Nicaragua’s president Daniel Ortega beschuldigde Colombia ervan de stabiliteit van Latijns-Amerika in gevaar te brengen en mee te werken aan daden van “internationaal terrorisme”. Hij verwees daarbij naar het bombardement van een FARC-kamp drie kilometer diep op Ecuadoraans grondgebied
“In solidariteit met het Ecuadoraanse volk, ter verdediging van hun soevereiniteit en onder de militaire dreiging van de Colombiaanse regering, verbreekt Nicaragua de diplomatieke relaties met Colombia”, zei Ortega. Hij verwijst met die “militaire dreiging” naar het escalerende conflict tussen Nicaragua en Colombia rond territoriale wateren en enkele kleine eilandjes.
Met de Nicaraguaanse aankondiging loopt de spanning in de regio verder op. Volgens de Ecuadoraanse president Rafael Correa was de Colombiaanse president ervan op de hoogte dat de FARC twaalf gijzelaars wilde vrijlaten, waaronder voormalig presidentskandidate Ingrid Betancourt. Ook Ecuador verbrak ook al de diplomatieke betrekkingen met Colombia en zowel Ecuador als Venezuela hebben troepen gestuurd naar het grensgebied.  
Het gedeeltelijk sluiten van de grenzen doet de handel tussen de landen geen goed en dwingt de Colombiaanse president Uribe om een noodplan te voorzien voor de economische schade. Venezuela is de grootste handelspartner van Colombia in de regio, met een jaarlijkse handelsbalans van meer dan vier miljard euro.

Geen verrassing


Analisten in Colombia zijn niet verrast door de reactie van Ortega. Nicaragua stemde woensdag als enige van 34 binnen de AOS (Organisatie van Amerikaanse Staten) tegen de resolutie die de schending van het Ecuadoraanse grondgebied erkende, maar geen sancties voorzag. Ecuador, Nicaragua en Venezuela hadden daarop aangedrongen.
“Het ligt in de lijn van de politieke verwachtingen”, zegt de Colombiaanse analist Vicente Torrijos. “We mogen niet vergeten dat de Sandinisten (die Ortega in 1979 naar de overwinning voerde, nvdr) hechte banden hebben met het FARC in Colombia.” Ortega nam een minuut stilte in acht ter ere van de guerilla’s die bij het Colombiaanse bombardement omkwamen en drukte zijn solidariteit uit met “onze broeders van het FARC” en hun families.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2643   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift