Ook Republikeinen zien ongelijkheid groeien in VS

Bij de Amerikaanse bevolking zien zowel Democraten als Republikeinen de ongelijkheid toenemen in de VS, blijkt uit onderzoek. Morgen heeft president Obama het in zijn State of the Union over die ongelijkheid.

  • White House Morgen houdt president Barack Obama zijn jaarlijkse State of the Union voor het Congres. Daarin zal hij naar alle verwachtingen maatregelen aankondigen om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen. White House

Twee derde van de Amerikanen vindt dat de kloof tussen arm en rijk de laatste tien jaar is toegenomen, stelde het Pew Research Center vast.

Het valt daarbij op dat zowel bij Democraten (68 procent) als bij Republikeinen (61 procent) een ruime meerderheid dat vindt.

Over de oplossingen om de kloof te verkleinen lopen de mening wel sterk uiteen. De meeste Amerikanen uit het Democratische kamp (90 procent) vinden dat de oplossingen van de regering moeten komen, bijvoorbeeld in de vorm van hogere belastingen.

Niet ingrijpen

Bij de Republikeinse Amerikanen vindt slechts een minderheid (45 procent) dat de regering moet ingrijpen. Een derde van de Republikeinen vindt zelfs dat de regering helemaal niets moet doen aan die kloof.

“Die verschillen weerspiegelen gedeeltelijk de uiteenlopende visies over de effectiviteit van overheidsmaatregelen tegen ongelijkheid en armoede”, zegt het onderzoekscentrum. “Republikeinen zijn veel minder dan Democraten geneigd om te stellen dat de regering veel kan doen om armoede en vooral ongelijkheid terug te dringen.”

Morgen houdt president Barack Obama zijn jaarlijkse State of the Union voor het Congres. Daarin zal hij naar alle verwachtingen maatregelen aankondigen om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen.

In de aanloop naar de State of the Union bevroeg het Pew Research Center 1500 Amerikanen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.