Ook universitaire ontwikkelingssamenwerking deelt in de klappen

In zijn jaarrapport 2012 klaagt 11.11.11 de daling van het budget voor ontwikkelingssamenwerking in 2012 aan. Het gaat om de grootste snoei in jaren, van in totaal 420 miljoen euro, wat neerkomt op meer dan een vijfde van het budget. Ook de universitaire ontwikkelingssamenwerking deelt fors in de klappen.

In een persbericht meldt VLIR-UOS, de koepel van Vlaamse universiteiten en hogescholen voor ontwikkelingssamenwerking, dat het dit jaar 51 samenwerkingsprojecten tussen universiteiten en hogescholen in Vlaanderen en het Zuiden moet schrappen. 265 studenten uit het Zuiden en 186 Vlaamse studenten zouden daarmee hun beurs verliezen.

De schrapping van ontwikkelingsbudget gaat ook in 2013 verder, waarschuwt VLIR-UOS. De federale regering besliste immers om dit jaar slechts twee derde van het budget voor universitaire ontwikkelingssamenwerking vrij te geven. Het gaat daarbij om middelen voor gezamenlijke onderzoeks- en onderwijsprojecten tussen universiteiten en hogescholen uit België en het Zuiden en om middelen voor beurzen aan studenten uit België en het Zuiden.

Volgens VLIR-UOS gebeurt de schrapping van het budget onder het mom van de usurperende bevoegdheden. De federale overheid wil immers de universitaire ontwikkelingssamenwerking overdragen naar de deelstaten en zolang hier geen akkoord over is, wil de federale overheid geen middelen vrijgeven.

De financiële onzekerheid dreigt een investering van 15 jaar in internationale samenwerking teniet te doen, aldus VLIR-UOS. Koen De Feyter, professor aan de Universiteit Antwerpen en voorzitter van de koepel verwoordt het als volgt: ‘We snijden hiermee in onze toekomst. De universitaire ontwikkelingssamenwerking investeert immers in wetenschappers in het Zuiden en bij ons, om kennis op te bouwen die nodig is om een antwoord te bieden op urgente maatschappelijke uitdagingen, zoals de opwarming van de aarde, ongelijkheid en voedselonzekerheid. Dit belangt ons allen aan.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.