Ook Venezuela luidt alarmklok over invasie van koraalduivel

Ook Venezuela luidt de alarmklok over de invasie van de koraalduivel. De nietsontziende vis decimeert de inheemse vissoorten.

  • CC Prakash Chakraborty De koraalduivel. CC Prakash Chakraborty

De gewone koraalduivel (Pterois volitans) eet voor de Venezolaanse kust jonge exemplaren van tientallen soorten op, zegt bioloog Carlos Brett van de Simón Bolívar-universiteit.

“We hebben onderzoek gedaan naar het voedingspatroon van de gewone koraalduivel. In zijn maag hebben we 216 exemplaren gevonden die in 2011 gevangen zijn in Chichiriviche, met sporen van kleine exemplaren van zeventien vissenfamilies en zeven groepen schaaldieren.” Chichiriviche is een Venezolaanse kustplaats, gelegen aan de Caraïbische Zee.

Ontsnapt uit aquarium

De gewone koraalduivel komt van nature voor in de Stille Oceaan. Twintig jaar geleden dook hij ook in de Caraïbische Zee op, wellicht na de vernieling van aquaria in Florida door orkaan Andrew in 1992.

De kleine koraalduivel voedt zich voornamelijk met garnalen, maar de grotere vissen “eten bijna alles wat ze tegenkomen”, zegt Brett. De vis is uitstekend beschermd door zijn giftige stekels. Natuurlijke vijanden heeft hij niet.

De Venezolaanse visrijkdom werd al kleiner door overbevissing en klimaatwijziging. Nu komt daar een invasieve vissoort bij.

De opmars van de koraalduivel wordt door Caraïbische wetenschappers bestempeld als de ergste mariene soorteninvasie in de geschiedenis.

Op de Caraïbische eilanden proberen overheden en milieuorganisaties de vis een halt toe te roepen door de vangst en menselijke consumptie van koraalduivel aan te moedigen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3246   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift