Oorlog in Gaza eist hoge tol

Sinds de start van de Israëlische aanval in de Gazastrook, nu bijna twee weken geleden, zijn al meer dan 750 Palestijnen en 13 Israëliërs om het leven gekomen. Veertien landen van de VN-Veiligheidsraad hebben ondertussen een resolutie goedgekeurd die oproept tot een staakt-het-vuren, de Verenigde Staten onthielden zich.
Raji Sourani, hoofd van het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten (PCHR) in Gaza, vindt dat Israël oorlogsmisdaden gepleegd heeft. ‘De herhaalde bombardementen op duidelijk gemarkeerde civiele doelwitten waar burgers schuilden, overtreedt verschillende regels van het internationale recht’, zegt Sourani. De gezant van de Palestijnse Autoriteit (PA) in Groot-Brittannië, Manuel Hassassian, heeft al laten weten dat de PA gerechtelijke stappen wil ondernemen tegen de Israëlische leiders die volgens haar verantwoordelijk zijn voor de oorlogsmisdaden in Gaza.
Ook de Verenigde Naties riepen op tot een onderzoek na een bombardement op een VN-school in Gaza. Daarbij vielen veertig doden. Voor de Israëlische campagne heeft de VN nochtans de precieze coördinaten van alle VN-sites in Gaza doorgegeven aan de Israëli’s.
Het Internationale Rode Kruis op zijn beurt heeft de Israëlische aanval op twee leden van de Rode Halve Maan vorige week scherp veroordeeld. Volgens het Rode Kruis droegen de verplegers fluorescerende vesten, waren hun ambulances duidelijk gemarkeerd en draaiden de zwaailichten.
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt dat zowel Israëlische soldaten als Palestijnse strijders het leven van Palestijnse burgers in gevaar brengen, inclusief door het gebruik van menselijke schilden.

Fataal voor staakt-het-vuren


Een Israëlische aanval op Hamas op 4 november zou volgens de Palestijnen fataal geweest zijn voor het staakt-het-vuren. Op 4 november vielen Israëlische grondtroepen Hamas aan, daarbij kwamen zes leden van de militaire vleugel van Hamas om het leven. Maar door de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten hebben slechts een handvol media verslag uitgebracht van die aanval.
Als antwoord op de aanval lanceerde Hamas op 5 november 35 Qassam-raketten richting Israël, waarna Israël op zijn beurt de economische blokkade van Gaza verscherpte. ‘Hoewel geen van beide zijden de wapenstilstand 100 procent respecteerde, was de Israëlische aanval veruit de grootste schending’, zegt Stephen Zunes, een deskundige van het conflict aan de Universiteit van San Francisco. ‘Het was een enorme, enorme provocatie en die me nu lijkt bedoeld om Hamas ertoe te brengen de wapenstilstand te verbreken.’

Israëlische versie


Toen Israël op 27 december het militaire offensief in Gaza lanceerde, gaven de meeste Amerikaanse media Hamas de schuld voor het doorbreken van de wapenstilstand. ‘Ongeveer een half jaar geleden besloten we op Egyptisch initiatief een bestand af te sluiten en de Gazastrook niet aan te vallen, zegt de Israëlische premier Tzipi Livni daarover. ‘Hamas schond dat bestand dagelijks. Ze bestookten Israël, en wij hielden ons afzijdig.’
Livni repte daarbij met geen woord over de bewuste aanval op 4 november. Pas op 31 december kon Mustafa Barghouti, een onafhankelijk Palestijns parlementslid en mensenrechtenactivist in een interview met CNN de versie van Livni als ‘incorrect’ bestempelen en de aandacht vestigen op de Israëlische aanval.

De herhaalde bombardementen op duidelijk gemarkeerde civiele doelwitten waar burgers schuilden, overtreedt verschillende regels van het internationale recht.
Conflict temperen


Zowel Jordanië als Syrië proberen het conflict via de diplomatieke weg tot bedaren te brengen. De koning van Jordanië, Abdullah II, wendde zich in de eerste plaats tot de VN Veiligheidsraad met de vraag het Israëlische geweld een halt toe te roepen. Hij benadrukte de nadelige gevolgen die de agressie kan hebben in de regio. Koning Abdullah ontmoette ook een EU-delegatie om te bespreken hoe de internationale gemeenschap Israël kan stoppen.
Syrië, officieel in staat van oorlog met Israël, heeft de vredesonderhandelingen met Israël stilgelegd. Om de internationale druk op te voeren richt de president van Syrië, Bashar al-Assad, zich tot de Arabische wereld. Hij roept op dringend een Arabische top te houden.
De toekomstige Amerikaanse president, Barack Obama, blijft zich in stilzwijgen hullen. Zijn terughoudendheid wordt door waarnemers gezien als een teken dat hij het beleid van zijn voorgangers rond het Israëlisch-Palestijnse conflict zal verderzetten. ‘Obama’s stilzwijgen wijst erop dat hij net sterk partij kiest voor Israël als Bush dat deed’, zegt Ibrahim Mansour, politiek analist en hoofdredacteur van de onafhankelijke Egyptische krant Al-Dustour. ‘Net als Bush zal Obama’s rol zich beperken tot het uitvoeren van de Israëlische bevelen.’

Nationale manifestatie


Nu zondag 11 januari vindt er om 14 uur in Brussel een nationale manifestatie plaats tegen de bombardementen in Gaza, daarmee geeft België gehoor aan een internationale oproep om te protesteren tegen de bombardementen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.