Oorlog noopt tot herziening buitenlandbeleid - analyse

De Pakistaanse regering heeft af te rekenen met een woedende publieke opinie, maar dat is niet haar grootste zorg. De relatie met India en de Verenigde Staten vormen op lange termijn een grotere bedreiging voor het regime van Pervez Musharraf. Sommige analisten vrezen dat de VS en Groot-Brittannië hun kanonnen na Bagdad op Islamabad gaan richten.


We zijn een kernmacht en een kweekschool voor fundamentalisten. We worden er door de VS van verdacht ‘een platform voor het terrorisme’ te zijn. Is het na Irak onze beurt? vraagt columnist ‘Ghazi Salahuddin’ zich af in de zondageditie van de Pakistaanse krant ‘The News’. Het is veel analisten niet ontgaan dat er vanuit Pakistan meer steun wordt verleend aan het internationale terrorisme dan vanuit Irak.

De Amerikaanse ambassadeur in Islamabad Nancy Powell beschuldigde de Pakistaanse regering er een maand geleden nog van onvoldoende te doen om de infiltratie in Indiaas Kasjmir te stoppen. Ze mag zich dan publiekelijk verontschuldigd hebben voor de uitspraak, buiten Pakistan geloven erg veel waarnemers dat het Pakistaanse grensgebied een kweekvijver vormt voor het islamisme.

Ook de angst dat het Pakistaanse nucleaire arsenaal in de verkeerde handen valt, deed in het Westen al behoorlijk wat inkt vloeien. De jongste maanden wordt Pakistan er ook van beschuldigd nucleaire banden te hebben met Noord-Korea en met Iran. De Pakistaanse regering doet het af als propaganda van de anti-Pakistan lobby in Washington om het nieuwbakken bondgenootschap tussen de VS en Pakistan te ondermijnen. Islamabad heeft een ‘foolproof’ nucleaire bevelstructuur en de beveiliging van het arsenaal is waterdicht, zeggen ze.

Toch gelooft ook de Pakistaanse regering dat Washington het nucleaire arsenaal als een bedreiging ziet voor Amerika. De Pakistaanse president, generaal Pervez Musharraf, maande de legertop aan tot voorzichtigheid op een vergadering in Lahore, anders zou Pakistan een Iraaks lot te beurt kunnen vallen. Pakistan heeft weinig vrienden in de regio. Islamabad kreeg tijdens de crisis met India vorig jaar enkel steun van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

In diplomatieke kringen gaan stemmen op om het buitenlandbeleid te heroriënteren: de VS zijn niet langer een betrouwbare partner en dus moet Pakistan zijn vriendschappen uitbreiden. “We moeten actievere banden kweken met Rusland en de Europese Unie, zegt een onderzoeker van het Instituut voor Strategische Studies, een overheidsinstelling. Tegelijk moet Islamabad zijn band met China versterken. Dat land heeft ons vroeger door dik en dun gesteund maar voelt zich nu aan de kant gezet door de warme relaties met Washington. De Pakistaanse minister Mir Zafarullah Khan Jamali lijkt die raad al ter harte genomen te hebben. Hij vertrok maandag naar Peking om daar de nieuwe staatsleiders te ontmoeten.

Intussen doet de regering er alles aan om de relaties met de VS warm te houden. Dat valt niet mee, want op het thuisfront is de woede over wat in de media de ”Amerikaanse barbarij” heet, erg groot. Zo groot dat de militaire parades en andere feestelijkheden voor de Dag van Pakistan 23 maart werden afgelast en dat de South Asian Federation Games (een atletiektoernooi tussen Bangladesh, India, Nepal, Pakistan en Sri Lanka) werden uitgesteld. Ook het bezoek van Jamali aan de VS - gepland voor 28 maart - werd uitgesteld. Verder gaat de regering niet: Islamabad betreurt de oorlog in Irak, maar veroordeelt ze niet. De Pakistaanse straat protesteert nu dagelijks met marsen en kaarswakes. Zondag kwamen in de noordelijke stad Lahore 300.000 aanhangers van rechtsreligieuze en meer gematigde partijen op straat. In de moskeeën worden elke dag speciale gebeden georganiseerd voor de Iraakse moslims.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift