‘Oorlog tegen terreur en olie blijven Amerikaans Afrikabeleid bepalen’

De strijd tegen het terrorisme en de Amerikaanse oliebehoeftes zullen het Afrikabeleid van president Bush ook de volgende vier jaar bepalen. Bilaterale relaties zullen de voorkeur blijven krijgen op samenwerking met een regionale organisatie als de Afrikaanse Unie. Voor Afrika verandert er weinig door de herverkiezing van George Bush, denken Afrikaanse waarnemers.




Ik denk niet dat er een nieuw beleid voor Afrika zal komen. De Verenigde Staten zullen zich selectief blijven engageren. De regering Bush geeft de voorkeur aan bilaterale relaties, samenwerking via de Afrikaanse Unie interesseert haar niet, zegt Martin Rupiya van het Institute for Security Studies in Pretoria (Zuid-Afrika). Met welke Afrikaanse landen de Verenigde Staten bilaterale relaties willen onderhouden en hoe sterk ze daarin willen investeren, zal mee bepaald worden door de strijd tegen het internationaal terrorisme. Volgens John Yoh van de Universiteit van Zuid-Afrika zal president Bush de volgende vier jaar daarom vooral oog hebben voor Somalië, Sudan, de Democratische Republiek Congo, Nigeria en Zuid-Afrika.

Dat de oorlog tegen het terrorisme ook in Afrika moet worden gevoerd, was in Washington al voor 11 september 2001 duidelijk. De zwaarste aanslagen tegen Amerikaanse belangen in het buitenland gebeurden in 1998 in Kenia en Tanzania. Bij bomexplosies voor de ambassades van de Verenigde Staten in beide landen vielen toen honderden doden. De Amerikaanse regering is ook niet vergeten dat Osama Bin Laden, het brein achter de aanslagen op het World Trade Center in New York, in de jaren negentig lange tijd in Sudan verbleef. Er zijn ook de berichten dat Somalië, waar sinds 1991 geen centraal gezag meer is, de rol van Afghanistan als toevluchtsoord voor terroristen heeft overgenomen. En ten slotte maken velen zich zorgen dat de opmars van het moslimfundamentalisme in Nigeria terroristische groeperingen als Al-Qaeda in de kaart speelt.

Somalië heeft na twee jaar vredesgesprekken opnieuw een parlement en een president, Abdullahi Yusuf Ahmed. Maar omdat de Somalische hoofdstad Mogadishu nog altijd te onveilig is, werkt de nieuwe president nog steeds vanuit het buitenland. De nieuwe Somalische regering heeft de Afrikaanse Unie gevraagd een vredesmacht van 20.000 man op de been te brengen om het land te helpen stabiliseren, zegt Rupiya. De Verenigde Staten zouden een belangrijke rol kunnen spelen door steun te verlenen aan de regering. Maar sinds in 1993 achttien Amerikaanse soldaten tijdens een vredesoperatie in Somalië werden vermoord, is er in Washington grote koudwatervrees om nog troepen naar Afrika te sturen.

Dat blijkt ook uit de houding van Washington ten aanzien van andere brandhaarden in de regio. Zo hebben Amerikaanse functionarissen de politieke en humanitaire crisis in het West-Sudanese Darfur zwaar veroordeeld. De gevechten tussen drie etnische groepen (Furs, Masaalits en Zaghawa’s) en Arabische milities hebben er in minder dan een jaar al 50.000 levens gekost en meer dan 1,2 miljoen mensen op de vlucht gedreven. Maar de leiding nemen over eventuele vredestroepen voor Darfur laat de regering-Bush liever over aan Afrikaanse landen.

Naast de strijd tegen het terrorisme zal ook de Amerikaanse behoefte aan olie de Afrikapolitiek van Washington bepalen, stelt Rupiya. Zeker wanneer de politieke situatie in het Midden-Oosten nog verslechtert, wordt Afrikaanse olie belangrijker. Op dit moment komt 16 procent van de Amerikaanse brandstof uit Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. Volgens een rapport van de U.S. National Intelligence Council uit 2001 zal in 2015 een kwart van de Amerikaanse olie-import uit Afrikaanse staten als Nigeria worden betrokken. (CA/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.