'Oorlog tegen terreur' twee keer meer waard dan 'strijd tegen armoede'

Als het van George W. Bush afhangt, besteedt de Amerikaanse regering volgend jaar twee miljard dollar (1,8 miljard euro) extra aan ontwikkelingssamenwerking en 4,7 miljard dollar (4,3 miljard euro) aan contraterrorisme. Dat is het nieuws dat ontwikkelingslanden mogen onthouden uit het begrotingsvoorstel dat de Amerikaanse president gisteren (maandag) naar het Congres stuurde. Met de eventuele oorlog in Irak is in het voorstel nog geen rekening gehouden. De Amerikaanse Noord-Zuidbeweging is niet onder de indruk van de geplande budgetverhoging.


De verhoging van het Amerikaanse budget voor ontwikkelingssamenwerking werd al eerder aangekondigd, maar nu Bush’ voorstellen bekend zijn, wordt duidelijk wat het aandeel van de twee miljard precies is binnen de totale begrotingsverhoging. Van de 30 miljard dollar extra die Bush volgend jaar wil uitgeven, gaat 20 miljard naar Defensie. Ontwikkelingssamenwerking maakt deel uit van het budget voor ‘buitenlandse hulp’. De verhoging daarvan gaat voor het grootste deel - 4,7 miljard dollar - naar militaire steun aan landen die zich ingeschreven hebben in de ‘oorlog tegen de terreur’. De 4,7 miljard gaan vooral naar wat de frontlanden heet, een groep van 25 landen waaronder de Filippijnen, Afghanistan en Jemen. Het geld wordt besteed aan militaire dienstverlening, materieel en training.

Van de twee miljard extra die effectief naar de strijd tegen de armoede gaan, zijn 1,3 miljard bedoeld voor het Millennium Challenge Account, een fonds om arme landen te belonen die een transparant bestuur hebben, de mensenrechten promoten en hun economie liberaliseren. De verhoging komt dus neer op ‘meer hulp voor minder landen’: enkel landen die voldoen aan bepaalde sociale, humanitaire en economische criteria komen ervoor in aanmerking. Bovendien gaat het geld alleen naar landen die onder een bepaalde inkomensgrens zitten. Momenteel staan er 16 landen op een lijst die de komende maanden door het Congres geëvalueerd wordt, zegt Patrick Cronin van USAID, de Amerikaanse dienst voor internationale samenwerking.

De rest van de twee miljard gaat grotendeels naar de strijd tegen aids in Afrika en de Cariben. Voor de pandemie wil Bush in 2004 450 miljoen dollar vrijmaken. Anti-aidsactivisten vinden het bedrag een lachertje. Amerikaanse ngo’s die zich inzetten voor de strijd tegen de armoede stellen dat de 1,3 miljard dollar te weinig is om van het Millennium Challenge Account een fonds te maken dat het verschil kan maken voor de ontwikkelingslanden. Maar volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is het geld genoeg om het fonds, dat vijf jaar moet meegaan, op te starten. 1,3 miljard dollar is behoorlijk wat geld als je weet dat het tijd nodig heeft voor je een soort van financiële pijplijn hebt om het hele project op te starten, zegt Joseph W. Bowab, vice-secretaris voor de programma’s voor buitenlandse hulp.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.