‘Oorlogen vertrekken vanuit Europa’

Op 14 en 15 november organiseren antimilitaristen en vredesbewegingen uit verschillende Europese landen War starts from Europe, een Europese tweedaagse van ‘geweldloze actie tegen militaire interventie-infrastructuur’.
Volgens de activisten speelt Europa een directe en belangrijke rol in allerhande oorlogen wereldwijd. ‘De bommen vallen weliswaar niet hier maar duizenden kilometers verder, in Irak en Afghanistan’, zegt Hans Lammerant van Vredesactie.
‘Maar Europa dient daarbij als vertrekbasis voor wereldwijde militaire interventies. Het kader daarvoor kan verschillen: de Navo, de EU, de Amerikaanse coalitie van de willing, de VN… Ook de doelwitten variëren, van Irak over Afghanistan tot Libanon en Tsjaad. Maar het vertrekpunt is steeds hetzelfde: militaire basissen en civiele havens en luchthavens in Europa.’ En uitgerekend die rol van Europa wil de vredesbeweging op op 14 en 15 november zichtbaar maken. Lammerant geeft het voorbeeld van de Irak-oorlog.
‘De VS en Groot-Brittannië voerden oorlog vanuit hun Europese basissen. In 2003 waren 54.000 in Europa gestationeerde Amerikaanse militairen direct betrokken bij de oorlog in Irak. 320.000 ton oorlogsmateriaal werd verscheept vanuit Europa naar de oorlogszone in de Perzische Golf. Het Amerikaanse leger ontplooide soldaten vanuit Duitsland en Italië. Amerikaanse en Britse bombardementsvluchten over Irak vertrokken vanuit Britse basissen zoals Fairford en vanop Amerikaanse vliegdekschepen in de Middellandse Zee. Special Forces werden in Irak gedropt vanuit Kreta en Bulgarije. Dit gaat trouwens nog altijd door.’
Volgens Vredesactie passeert drie vierde van het wapentuig en militaire materieel dat de VS nodig hebben voor de oorlogen in Irak en Afghanistan door Europa. Lammerant: ‘En sinds januari 2003 zijn meer dan een miljoen Amerikaanse soldaten de luchthaven van Shannon in Ierland gepasseerd op weg naar Irak of Afghanistan.’ Lammerant wijst ook op de belangrijke rol die militaire hoofdkwartieren in Europa spelen in gewapende conflicten wereldwijd:
‘De grootste luchtmachtbasis in Europa is Ramstein in Duitsland. Hier werken meer dan tienduizend Amerikaanse soldaten en militair personeel. Het is de centrale plek van waaruit troepen vertrekken naar Azië, Afrika en het Midden-Oosten, zowel voor de VS als voor de Navo.’
Met de tweedaagse midden november willen de deelnemende vredesbewegingen tevens de samenwerking tussen verschillende lokale groepen in verschillende Europese landen in de verf zetten. Lammerant: ‘De politieke besluitvorming gebeurt op internationaal niveau. Om hierop te kunnen wegen is er grensoverschrijdende samenwerking nodig.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2916   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift