'Oorlogsmisdaden in Noord-Jemen'

Bij recente gevechten tussen Jemenitische overheidstroepen en Hoethi-rebellen hebben mogelijk oorlogsmisdaden plaatsgevonden, stelt Human Rights Watch in een gisteren (woensdag) verschenen rapport. De mensenrechtenorganisatie wil dat beide partijen hier onderzoek naar doen.

Het 54 pagina’s tellende rapport stelt dat Saoedische en Jemenitische regeringstroepen vermoedelijk zonder onderscheid burgerdoelen hebben gebombardeerd en dat daarbij doden vielen. Hoethi-rebellen zouden executies hebben uitgevoerd.

Het HRW-rapport is gebaseerd op gesprekken die in oktober vorig jaar gevoerde werden met Jemenitische burgers en hulpverleners die getuigen waren van de gevechten in de noordelijke gouvernementen Sa’da en Amran.

HRW zegt dat door beperkingen die werden opgelegd door de Jemenitische overheid, het niet mogelijk was om de gebieden te bezoeken die volgens de getuigen getroffen waren. De mensenrechtenorganisatie pleit daarom voor nader onderzoek.

SekteNadat de gevechten tussen beide partijen in augustus vorig jaar hervat werden, vielen honderden burgerdoden en gewonden. In sommige gevallen werden volledige dorpen verwoest. Volgens HRW zijn de slachtoffers van het geweld moeilijk te bereiken voor hulpverleners.

De Hoethi-rebellen vechten tegen de regering omdat ze vinden dat ze gediscrimineerd worden. Saoedi-Arabië beschuldigt Iran ervan de Hoethi’s, die behoren tot een sjiitische sekte, te steunen. Saoedi-Arabië raakte in november betrokken bij de gevechten, toen rebellen de grens overstaken, een grenswacht doodden en het gebied kort bezetten.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift