Oostelijke Caraïben werken aan economische unie

Met de oprichting van een nieuwe assemblee hoopt de Organisatie van Oost-Caraïbische Staten (OECS) op termijn haar economische eenheid te realiseren.

 

“De OECS-assemblee zal een vitale democratische functie vervullen: ze zal zich buigen over de implementatie van onze economische unie, en alle visies van alle lidstaten uit deze unie weerspiegelen”, zei premier Balwin Spencer van Antigua en Barbuda, gastheer op de inhuldiging vrijdagavond.

Rene Baptiste van Saint Vincent en de Grenadines, gekozen tot voorzitter van de assemblee, herinnerde de regionale politici eraan dat ze heel wat werk voor de boeg hebben. “Dit is onze kans om onze geschiedenis in onze eigen woorden te schrijven.”

In de assemblee hebben de onafhankelijke lidstaten elk vijf afgevaardigden, en de niet-onafhankelijke lidstaten hebben er drie. Ze moeten zowel de regering als de oppositie vertegenwoordigen.

Economische crisis

De belangrijkste taak van deze assemblee, die minstens tweemaal per jaar zal worden samengeroepen, is optreden als adviesorgaan om de regionale dialoog te bevorderen op belangrijke kwesties zoals integratie en ontwikkeling, en voorstellen doen aan de OECS over wetgeving die bindend is voor alle lidstaten.  

Spencer herinnerde aan de mislukking van een gelijkaardig initiatief binnen de Caraïbische gemeenschap (Caricom), iets waarmee de assemblee volgens hem zeker rekening moet houden.

“We mogen nu niet te zelfgenoegzaam worden”, waarschuwde ook Ralph Gonsalves, de premier van Saint Vincent en de Grenadines. “Het is niet ondenkbaar dat onze subregionale integratie nog een ommekeer kent. De wereldwijde economische en financiële crisis zou nog een ernstig effect op de ontwikkeling van deze regio kunnen hebben.”

Meer democratie

Mark Brantley uit de oppositie van Saint Kitts en Nevis sprak in naam van de hele oppositiefractie in de Oostelijke Caraïben. Hij pleitte voor meer democratie in de regio. “Hoewel het proces van regionale integratie op de steun van alle oppositieleden kan rekenen, moet het wel op basis van gelijk partnerschap gebeuren.”

“Goed bestuur in eigen land moet de voorwaarde zijn van goed bestuur op regionaal vlak. Het is enorm jammer dat sommige lidstaten nog steeds geen wetgeving hebben zoals vrijheid van informatie om de bevolking een instrument te geven waarmee ze corruptie binnen de regering kan bestrijden”, aldus Brantley.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2834   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift