Op de vleugels van de draak

Er is al bijzonder veel geschreven over de relatie tussen Afrika en China. Doorgaans betreft het analyses over de aard van die verhouding – nieuw kolonialisme versus verfrissende Zuid-Zuidsamenwerking – maar ik heb nog niets gelezen zoals het boek Op de vleugels van de draak van Lieve Joris.

De Belgische schrijfster onderzoekt daarin wat die relatie op menselijk vlak inhoudt. Wat Afrika in het leven van individuele Chinezen betekent en omgekeerd wat het voor Afrikanen betekent in China te leven, Chinees te spreken, Chinese goederen te verhandelen. Op de vleugels van haar Afrikaanse contacten slaagt Lieve Joris erin om dat tot leven te brengen. Je begrijpt hoe een Chinese vrouw er met veel inzet in slaagt voet aan de grond te krijgen in Brazzaville. Of hoe een Malinese handelaar in Guangzhou functioneert als importeur van Chinese goederen. Het zijn herkenbare verhalen van lief en leed, vreugde en lijden. Joris slaagt erin die mensen aan het praten te krijgen over wat hen beweegt.

Die benadering geeft ons niet alleen een vlot boek dat quasi leest als een roman, het voegt ook iets toe aan de inhoudelijke inschatting van de relatie tussen Afrika en China. Het zou nog rijker zijn geweest indien Joris erin was geslaagd in de huid te kruipen van Chinezen die betrokken zijn bij de exploitatie van grondstoffen in Afrika. Dat aspect van de verhouding – nochtans cruciaal voor beide kanten – blijft onderbelicht.

Op de vleugels van de draak van Lieve Joris is uitgegeven door Augustus. 317 blzn. ISBN 978 90 450 2461 5

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.