Opbod in strijd tegen honger in Venezuela

In een deel van Venezuela loopt net als in Brazilië een overheidsprogramma om de allerarmste inwoners in staat te stellen voldoende eten te kopen. Het is merkwaardig genoeg geen nieuw initiatief van de linkse president Hugo Chávez, maar van de oppositie.
Het is de deelstaat Miranda die dit jaar het Nul Honger-programma lanceerde. De staat, die bijna een derde kleiner is dan Vlaanderen, omvat een deel van Caracas en zijn voorsteden, maar ook bergen en platteland. Behoeftige gezinnen die geen toegang hebben tot de uitkeringen en subsidies waarmee de nationale regering de armoede probeert te bestrijden, krijgen er voedselpakketten en voor 5000 tot 15.000 bolivar (920 tot 2760 euro volgens de hoge officiële wisselkoers) aan bonnen waarmee ze voedsel en bouwmateriaal kunnen kopen en ook een doktersbezoek of opleidingen kunnen betalen.
“We haalden onze inspiratie in Brazilië, maar we hebben het plan aangepast aan de realiteit van Miranda”, zegt de coördinator van Nul Honger, Juan Fernández. Dit jaar worden er volgens hem 7.500 gezinnen geholpen. “Net als in Brazilië willen we geen liefdadigheid organiseren. We willen de allerarmsten hoop geven en hen integreren in de samenleving”.

Alternatieve aanpak


Het is opmerkelijk dat Henrique Capriles, de jonge gouverneur van Miranda, uitpakt met een overheidsprogramma tegen honger, en niet de Venezolaanse president Chávez. Chávez beklemtoont altijd zijn ideologische affiniteit met zijn Braziliaanse ambtsgenoot Luiz Inácio Lula da Silva, en de twee landen hebben talrijke samenwerkingsakkoorden gesloten die onder meer het lot van de minderbedeelden moet verbeteren. Maar in de strijd tegen de honger kiest Chávez voor andere methoden dan het Plan Nul Honger dat Lula al in 2003 lanceerde. Chávez zette onder meer alternatieve distributieketens op die gesubsidieerd voedsel verspreiden, en legde ook de voedselprijzen aan banden.
De aanpak van de Venezolaanse regering volstaat niet, oordeelt Capriles, die deel uitmaakt van Primero Justicia, een christen-democratische centrumpartij. “Het is niet correct te zeggen dat niemand in Venezuela honger lijdt. Veel mensen hebben helemaal niets.”
Fernández, de coördinator van het programma, wil in 2011 15.000 van de 25.800 gezinnen in Miranda bereiken die volgens het Nationaal Instituut voor de Statistiek in extreme armoede leven. In heel Venezela zijn volgens die instelling ongeveer 2 van de 28 miljoen inwoners extreem arm.
Net als in Brazilië engageren de begunstigden van het Nul Honger-programma in Miranda zich er onder meer toe deel te nemen aan opleidingen die de kans vergroten dat ze zelf voor een goed inkomen kunnen zorgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.