OPEC wil niet langer alleen prijzen ondersteunen

De Organisatie van Olieproducerende Landen (Opec) wil niet langer de kastanjes uit het vuur halen voor alle andere producentenlanden. Het kartel heeft donderdag aangekondigd geen eenzijdige productiebeperkingen meer door te voeren. Alleen als de olieproducerende landen buiten het kartel meewerken, komen er nog nieuwe acties om de olieprijzen op te krikken.

Alvaro Silva Calderón en Abdulla bin Hamad al Attiyah, de energieministers van Venezuela en Qatar, stelden donderdag in Caracas dat de Opec al te veel offers gebracht heeft en bovendien alleen niet meer genoeg macht heeft om de olieprijzen op het gewenste peil te houden.

De elf OPEC-landen - Saudi-Arabië, Iran, Irak, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Libië, Algerije, Nigeria, Indonesië en Venezuela - hebben hun productie vorig jaar vier keer teruggeschroefd, waardoor ze nu elke dag vijf miljoen vaten minder op de markt brengen dan ze zouden kunnen. Dat is een kwart van de hoeveelheid olie die eind 2000 dagelijks werd aangeboden.

De laatste productiebeperking waartoe de Opec besloot, 1,5 miljoen vaten per dag, werd van kracht op 1 januari. Het kartel hakte de knoop pas door na intensieve onderhandelingen met Rusland, Noorwegen, Mexico, Oman en Angola, die uiteindelijk toezegden zelf elke dag een half miljoen vaten van de markt te houden.

De producenten buiten de Opec moeten meewerken, want de last van de productiebeperkingen overstijgt nu al onze mogelijkheden, verklaarde Silva Calderón. Volgens Hamad al Attiyah is het marktaandeel van het kartel in twee decennia teruggevallen van 65 naar 35 procent. Zonder samenwerking geen prijsstabilisering, waarschuwde de minister uit Qatar, en de gevolgen daarvan zullen even pijnlijk zijn voor Opec-landen als voor de niet-leden.

Silva Calderón en Hamad al Attiyah gaven wel toe dat het nog te vroeg is om het effect van de productiebeperking van begin dit jaar in te schatten. Eind januari noteerde de Opec-korf van zeven soorten ruwe olie 18,04 dollar per vat, slechts zeven dollarcent meer dan eind december en bijna vier dollar onder de bodemprijs die het kartel twee jaar geleden had vastgelegd. Experts hadden een sterker prijsherstel verwacht na de forse productiebeperking.

Hamad Al Attiyah vindt dat de Opec met het oog op de wereldwijde groeivertraging pragmatisch moet zijn en voorlopig naar een prijs tussen 20 en 22 dollar per vat moet streven. Ondanks de scherpe terugval na 11 september kwam de olieprijs over heel het jaar 2001 bekeken uit op een gemiddelde van 23,11 dollar, en daarmee konden de exporteurs naar eigen zeggen goed leven.

REF.: 02179 .

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.