Open brief in verband met de uitwijzing van een Chinees gezin in Hofstade

De uitbaters van frituur Lisa in Hofstade (Zemst) en hun twee kinderen, van Chinese afkomst, zijn opgepakt. Hun verblijfspapieren zijn niet in orde en ze dreigen uitgewezen te worden. Buurtbewoners startten een petitie. Het protest en steunbeweging worden breed gedragen. De gemeenteraad stemde een motie met vraag om rekening te houden met de goede integratie van de familie in de lokale samenleving. Josee Goethals, voorzitster van vzw AZIZ (Asielzoekers Integratie Zemst) schreef een open brief om dit uitwijzingsbeleid aan te klagen.

  • Takver / Flickr 'Het huidige vreemdelingenbeleid geeft weinig openbaarheid en lijkt alleen te focussen op vermindering van het aantal asielaanvragen, op strengheid en terugkeer.' Takver / Flickr

Ik heb deernis met deze Chinese mensen. Ze hadden hun eigen redenen om uit China weg te gaan. Ze hebben in België hard gewerkt en een nieuw leven opgebouwd. Hun frituur draaide goed; ze integreerden in Hofstade. Plotseling wordt daaraan een eind gemaakt.

Gelukkig zijn er in Hofstade mensen opgestaan om dit gezin te verdedigen. In de berichten over de acties merk ik de verbazing, verontwaardiging, medeleven en hoop. De vzw AZIZ (Asielzoekers Integratie Zemst) heeft informeel raad kunnen geven. Aziz, een organisatie van kritische burgers, focust weliswaar op asielzoekers, maar net zoals asielzoekers valt de familie onder de vreemdelingenwetgeving. AZIZ organiseert al 12 jaar veel info, activiteiten en begeleiding en beschikt over een goede kennis van het vreemdelingenrecht, dat best ingewikkeld is.

AZIZ was in 2008 o.a. geconfronteerd met een gelijkaardig probleem. Ook de familie van toen werkte al meerdere jaren in een horecazaak, betaalde belastingen en bijdragen voor de ziekteverzekering, en was nooit ten laste van OCMW.  De acties van AZIZ, basisschool De Waterleest en de toenmalige gemeenteraad voor de individuele familie hadden geen resultaat.

Pas toen de federale regering het besluit nam om de criteria voor regularisatie van verblijf te versoepelen, kwam de individuele familie in een categorie terecht die regularisatie kreeg. De versoepeling en de criteria die toen golden, zijn nu echter niet meer in voege. Na een korte tijdelijke regularisatiemaatregel in 2009, is deze toegangsdeur tot verblijf nu praktisch gesloten. Er is geen duidelijkheid in welke mate de Dienst Vreemdelingenzaken en de staatssecretaris met beslissingsbevoegdheid rekening houden met humanitaire criteria zoals lange duur van verblijf en procedure, onuitzetbaar zijn, integratie door werk, familiebanden en minderjarige kinderen. Het huidige vreemdelingenbeleid geeft weinig openbaarheid en lijkt alleen te focussen op vermindering van het aantal asielaanvragen, op strengheid en terugkeer.

Heel het vreemdelingenbeleid is de laatste jaren enorm veel strenger geworden: meer vermoedens van schijnhuwelijk, beperking van de mogelijkheden om asiel aan te vragen, beperking van opvang, van rechtstoegang en beroepsmogelijkheden, van gezinshereniging, van regularisatie …, strengere nationaliteitswetgeving. Ook basisrechten zoals kinderrechten, recht op onderwijs en dringende medische hulp worden geschonden.  Het is verontrustend dat asielzoekers en migranten meer en meer uitgesloten worden. Precies alsof zij een categorie van minderwaardige mensen zijn!

Het huidige vreemdelingenbeleid geeft weinig openbaarheid en lijkt alleen te focussen op vermindering van het aantal asielaanvragen, op strengheid en terugkeer.
In de Vlaamse bevolking vonden bepaalde politieke partijen een gewillig draagvlak voor dit strenger beleid. Andere partijen gingen mee en verkondigen zelf fier hoe streng ook zij zijn.

Tegelijkertijd staan er vele malen in Vlaanderen actiegroepen op die uitzetting van een of andere vreemdeling proberen tegen te houden. Vluchtelingenwerk Vlaanderen, de koepel van ruim 50 organisaties, bundelt de kritieken op de tekorten en onrechtvaardigheden van het huidige vreemdelingenbeleid. Het Europese Hof van Straatsburg heeft België al meermaals veroordeeld voor schendingen in het vreemdelingenbeleid.

Het wordt tijd dat de bevolking en de politici tot bezinning komen. Bezinning over de effecten van oorlogen, armoede en klimaatverandering op mensen. Over het feit dat niet Europa, maar de armste ontwikkelingslanden meer dan 80% van alle vluchtelingen en ellende opvangen. Over het feit dat geld van het officieel  ontwikkelingsbeleid niet terecht komt ten gunste van de armen zodat sterke mensen uit arme landen dus zelf initiatief nemen en naar welvarende landen migreren. Bezinning ook over de schendingen van mensenrechten die Frontex en de Europese lidstaten in ons aller naam gedogen.

Of de bevolking het graag heeft of niet, onze westerse samenlevingen hebben wel migranten nodig. Daar zijn rapporten over van de hogere cenakels van beleid en wetenschappelijk onderzoek. Hooggeschoolden brengen competenties mee, laaggeschoolden hun werkkracht. Migratie brengt niet alleen lasten, maar maakt onze samenlevingen ook creatiever. Met een flankerend beleid dat de bevolking sensibiliseert en de nieuwkomers onbevooroordeeld  kansen geeft, zijn migranten een troef om in de geglobaliseerde wereld van tel te blijven. Vele politici falen echter om die wetenschappelijk onderbouwde inzichten naar hun kiespubliek te vertalen; het ontbreekt hun aan moed om te sensibiliseren voor vernieuwing en voor een openheid voor nieuwkomers.  

In elk geval, dank u, mensen van Hofstade, voor de solidariteit die u betoont. Ik hoop dat uw emotie voor deze familie leidt tot een kritischer houding ten aanzien van het huidige vreemdelingenbeleid. En ook dat u aan politici en professionelen duidelijk maakt dat u wil dat de wet die nog altijd menselijkheid voorziet voor schrijnende situaties, toegepast wordt.

Josee Goethals, voorzitster van vzw AZIZ (www.aziz.be)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.