“Open source” geneesmiddelen tegen verwaarloosde ziektes

Met meer dan 3 miljoen gevallen en 320.000 doden per jaar is India het tuberculoseland bij uitstek. Omdat de farmaceutische sector met zijn op winst gebaseerde logica geen brood ziet in de ontwikkeling van medicijnen tegen de ziekte (die vooral armen treft) zet India nu in op een nieuw onderzoeksmodel. Daarvoor haalt het de mosterd bij de softwarewereld: India wil “open source” geneesmiddelen ontwikkelen.

  • CC NIAID Een beeld van Myobacterium tuberculosis, de bacterie die tbc veroorzaakt, genomen door een elektronenmicroscoop. Het genetisch materiaal van de bacterie werd met open source methoden beter in kaart gebracht. CC NIAID

India wil met zijn ‘Open Source Medicijnenontwikkelingsproject’ (OSDD) de logica van open bronnen nu toepassen op de ontwikkeling van medicijnen, door onderzoeksresultaten, -gegevens en -methoden digitaal ter beschikking te stellen aan iedereen die wil bijdragen. In zijn speech voor het Indiase Wetenschapscongres begin dit jaar beschreef eerste minister Manmohan Singh het OSDD als ‘een virtueel platform dat de ontwikkeling van betaalbare en effectieve oplossingen mogelijk moet maken die niet realiseerbaar zijn met een conventionele aanpak’. Hij zet zo de radicale breuk met de traditionele manier van geneesmiddelenontwikkeling in de verf, die wordt gekenmerkt door patenten en geheimhouding.

India stelde al 12 miljoen dollar ter beschikking van het OSDD. Als eerste stap bracht het OSDD het genetische materiaal van de myobacterium tuberculosis, de veroorzaker van tbc, beter in kaart en werd het resultaat ter beschikking gesteld van de wetenschappelijke wereld.

Ook voor de behandeling van andere verwaarloosde ziekten wordt in de richting van open source gekeken. De universiteit van Sydney ontwikkelde op basis van openbronnenonderzoek een nieuw productieproces voor een middel tegen de parasitaire ziekte schistosomiasis en ging van start met een proefproject om een middel tegen malaria te zoeken.

Farmaceutische bedrijven zelf zetten ook schuchtere stappen in het openbronnenonderzoek. Zo publiceerde farmareus GlaxoSmithKline begin 2010 de gegevens van 13.500 chemische stoffen die mogelijk nuttig kunnen zijn tegen malaria. Eerder, in 2008, had ook het Belgische Galapagos, weliswaar tegen een vergoeding van 1,8 miljoen euro, al een deel van zijn databank chemische stoffen vrijgegeven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.