Openlijke homoliefde wordt niet gewaardeerd in Cubaanse machostad

De stad Santiago, in het oosten van Cuba, wordt gezien als de wieg van de revolutie en van de conga. Ondanks het homofestival dat hier plaatsvond, blijft het ook de stad van het ‘machismo’.

“We willen een nieuwe samenleving. De strijd tegen homofobie is deel van de strijd tegen elke vorm van discriminatie in onze maatschappij”, zegt Mariela Castro, het hoofd van het Nationaal Centrum voor Seksuele Educatie (CENESEX), tijdens een tweedaags festival tegen discriminatie van homo’s en transgenders.

Castro, toevallig de dochter van president Raúl Castro, erkent dat het beeld van Santiago als meest macho stad een karikatuur is. Maar toch zeggen veel homo’s hier meer problemen te hebben dan elders.

“Mensen van hetzelfde geslacht die van elkaar houden, worden hier vaak op straat aangevallen, verbaal of zelfs fysiek”, zegt Isbrailda Ruiz, een lid van Las Isabelas, de eerste organisatie van lesbische en biseksuele vrouwen, die in 2002 is opgericht op Cuba.

Botsingen

Ook op universiteiten is er intolerantie, zegt Jorge Hadad, een student sociale communicatie. Hij dacht dat het klimaat daar wel wat vrijer zou zijn, totdat hij professoren tegenkwam die “je niet accepteren zoals je bent”. “Dat heeft wel tot een aantal botsingen geleid.”

Mensen uit deze stad plaatsen bijna nooit hun foto, vertelt Camilo García, medewerker bij de CENESEX-vriendschapssite. “Anonimiteit is hier de norm.”

Vier jaar nadat Cuba voor het eerst de Internationale Dag Tegen Homofobie vierde, besteedde het festival aandacht aan seksuele rechten als mensenrechten. In workshops, debatten en optredens werd stilgestaan bij de strijd tegen homohaat.

Een van de debatten ging over openbare uitingen van homoliefde. Dat is geen misdaad, maar kan in Cuba toch als overtreding worden bestraft als ‘onbehoorlijke uiting’, op basis van een speciale wet die door de ministerraad is aangenomen. Er staat een boete op van 40 pesos, minder dan anderhalve euro. “Een agent die zoenende homo’s gevangen zet, breekt de wet, want een misdaad is het niet”, zegt advocaat Alexis Batista.

“Tot gisteren waren onze gedachten over dit onderwerp heel anders dan vandaag”, erkende burgemeester Luis Mariano Mustelier in het debat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.