Opiniepeilers geven Chávez gewonnen

Venezuela is nog altijd opgedeeld in twee grote en ongeveer even sterke politieke kampen, maar volgens de meeste opiniepeilers staat de winnaar van de presidentsverkiezingen van 3 december nu al vast. De huidige president Hugo Chávez kan rekenen op 50 tot 60 procent van de stemmen.
De Venezolaanse oppositieleider Manuel Rosales doet het niet slecht. Hij voert ijverig campagne in Caracas en in de steden in het binnenland, en gebruikt stevig onderbouwde argumenten. Maar het lijkt boter aan de galg. Volgens het gerenommeerde enquêtebureau Datanálisis is 50 tot 55 procent van de Venezolanen van plan voor de internationaal omstreden Chávez te stemmen, terwijl Rosales het met 25 tot 30 procent moet stellen. De rest van de Venezolanen heeft nog geen beslissing genomen of zal niet gaan stemmen.

Die stemmenverdeling is vreemd, want volgens Saúl Cabrera van Consultores 21, een ander enquêtebureau, bestaan er in Venezuela nog altijd “twee grote blokken die ongeveer even groot zijn”: aanhangers van Chávez en mensen die de flamboyante linkse populist liever kwijt zouden zijn. “Maar de Venezolanen die niet opgezet zijn met de president, zullen niet noodzakelijk voor de oppositie stemmen.” Consultores 21 geeft Rosales 40 procent van de stemmen die zullen worden uitgbracht, maar Chávez 58 procent. “De drie weken die overblijven, zijn niet voldoende om die kloof te dichten”, gelooft Cabrera.

De Venezolaanse bevolking kan op drie december kiezen tussen vijftien presidentskandidaten, maar naast Rosales en Chávez heeft niemand van die kandidaten een serieuze achterban. “Chávez wordt alleen bedreigd door de onvrede van de mensen”, zegt opiniepeiler Hinterlaces. Volgens de resultaten van Hinterlaces zou zeker veertien procent van de bevolking niet willen gaan stemmen.

Op het eerste gezicht kan de Venezolaanse regering mooie resultaten voorleggen. De Venezolaanse economie groeit al drie jaar ononderbroken. Dit jaar zal het bruto binnenlands product waarschijnlijk met zeven procent toenemen, volgend jaar zou bijna even goed worden. Dat het de Venezolanen beter gaat, bewijzen ook de met 15 procent gestegen consumptie-uitgaven.

Maar veel Venezolanen maken zich zorgen over de werkloosheid, die volgens de overheid rond tien procent schommelt. Ze verwijten de regering ook dat het criminele geweld almaar toeneemt. In Venezuela, een land met amper 26 miljoen inwoners, worden elk jaar meer dan 10.000 moorden gepleegd.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3153   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift