Opinierechtbank beschuldigt België van opsluiting kinderen in gesloten centra

Een jury van volwassenen en kinderen daagt België voor een opinierechtbank voor de opsluiting van kinderen in gesloten centra. Volgens de organisatoren schendt de staat hiermee het VN-Kinderrechtenverdrag.
Het brein achter de opinierechtbank is een groep advocaten en verenigingen die werken rond de bescherming van mensenrechten, onder andere UNICEF België. De Belgische staat wordt officieel uitgenodigd om op 17 en 18 januari 2008 voor te komen voor de opinierechtbank, zo zegt Benoît Van Keirsbilck, voorzitter van Défense des Enfants International en directeur van de Service de Droit des Jeunes in Brussel.  
Op de eerste zittingsdag van de rechtbank zullen kinderen en ouders getuigen die zelf in een gesloten centrum verbleven, ook vertegenwoordigers van ngo’s, parlementsleden, psychologen en psychiaters komen er aan het woord. Op de tweede zittingsdag zal de volwassen-en kinderjury hun verdict uitspreken.

Concrete eisen

De opinierechtbank eist dat België ophoudt met minderjarigen op te sluiten in gesloten centra en dat het beleid aangepast wordt. “Deze laatste eis is in zekere zin bijzonder omdat er er geen concreet beleid uitgestippeld is over de opsluiting van kinderen. De wet zegt enkel dat de staat mensen mag opsluiten die illegaal in ons land verblijven of zonder vereiste documenten het Belgisch territorium willen betreden”, zegt advocate en professor Sylvie Sarolea.
De maximumduur van de opsluiting is vijf maanden, verlengbaar met drie maanden, maar in werkelijkheid wordt deze limiet vaak overschreden.  Uit verslagen van deskundigen blijkt dat kinderen daar zowel fysiek als psychologisch onder lijden.

Samenstelling jury

De voorzitter van het tribunaal is Jaap Doek, die tot februari 2007 aan de leiding stond van het Comité van de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties. Advocaat Jan Fermon benadrukt dat ook de zes rechters erkend zijn voor hun inzet voor de bescherming van kinderrechten en hun ervaring met de rechtspraak in het algemeen.

UNICEF België heeft het initatief van de opinierechtbank mee uitgewerkt. De organisatie stond onder meer in voor de samenstelling en de opleiding van de twaalfkoppige kinderjury. Volgens Isabelle Marneffe van UNICEF België is de participatie van kinderen essentieel: “We moeten stoppen met te zeggen dat kinderen niet in staat zijn om een eigen mening te vormen over zo een delicaat onderwerp. Zij kunnen zich beter dan wie ook inleven in de situatie van leeftijdsgenootjes die in gesloten centra verblijven.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.