Opiumproductie in Afghanistan neemt af

De opbrengst van de papaverteelt in Afghanistan is dit jaar met 22 procent gedaald en de opiumproductie met 10 procent. De opiumprijzen zijn in tien jaar tijd niet zo laag geweest. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Verenigde Naties (VN).
De cijfers komen uit het vandaag in Kaboel gepresenteerde rapport Afghan Opium Survey 2009 van het VN-bureau inzake Drugs en Misdaad (UNOCD). Volgens het UNOCD steeg het aantal opiumvrije provincies van 18 tot 20, van in totaal 34 provincies. Het UNOCD vergeleek de productie tussen mei 2008 en juni 2009 met die van een jaar daarvoor.
In 2007 telde Afghanistan 193.000 hectare papaver, nu is dat nog 123.000 hectare. De oppervlakte nam het sterkst af in de provincie Helmand (van 103.590 tot 69.833 hectare).

Overschotten


De opiumproductie daalde minder sterk dan de papaverteelt. Dat komt omdat boeren meer opium produceerden per hectare. Per hectare papaver werd 56 kilo opium geproduceerd. Dat is 15 procent meer dan in 2007 en vijf keer meer dan de opbrengst in andere opiumlanden in Zuidoost-Azië. In andere landen is de opbrengst tien kilo per hectare.
Afghaanse boeren produceerden 6.900 ton opium. Vorig jaar was dat 7.700 ton. De wereldwijde vraag naar opium bleef met ongeveer 5.000 ton stabiel. Dat zorgde voor een daling van de prijzen. “Dat betekent dat er overschotten zijn ontstaan en dat maakt de papaverteelt voor boeren minder aantrekkelijk”, zei Antonio Maria Costa, directeur van het UNOCD. Hij schat dat er ongeveer 10.000 ton opium ligt opgeslagen, genoeg om twee á drie jaar lang te voldoen aan de wereldwijde vraag. Het is onduidelijk waar die voorraden zijn verborgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.