Opleidingscentra voor Cambodjaanse emigranten lijken op gevangenissen

Cambodjaanse uitzendkantoren gebruiken prikkeldraad en afpersing om kandidaat-emigranten tijdens hun opleiding vast te houden. Zelfs het Cambodjaanse parlement buigt zich al over de wanpraktijken.

Volgens de Cambodjaanse pers is deze maand een vrouw overleden in een opleidingscentrum van een uitzendkantoor in Phnom Penh. Het uitzendkantoor zegt dat het niets te maken heeft met de dood van de vrouw. De kranten schrijven ook dat een andere vrouw haar been brak bij een ontsnappingspoging.

Parlementsleden van de Sam Rainsy-partij, een oppositieformatie, hebben intussen het opleidingscentrum in kwestie bezocht. De hoge poorten en de aanwezigheid van prikkeldraad “geven de indruk van een gevangenis”, zegt parlementslid Son Chhay.

Gijzeling

“De lokale overheid en de politie storen zich niet aan de wet die bedrijven verbiedt mensen tegen hun wil vast te houden”, schrijft Chhay in een brief aan de ambassadeur van Maleisië. Veel Cambodjaanse kandidaat-migranten wordt klaargestoomd om in Maleisië te gaan werken. “Er zijn geen aanwijzingen dat de lokale overheid ook maar geprobeerd heeft op te komen voor de rechten van de deelnemers aan de opleidingen. De jonge vrouwen staan zwaar onder druk om de regels van het bedrijf te volgen.”

De discussie over de opleidingscentra woedt al sinds juli vorig jaar. Toen al begonnen de Cambodjaanse kranten verhalen te publiceren van vrouwen die opleidingscentra van uitzendkantoren waren ontvlucht. De vrouwen werden er voorbereid op een baan als hulp in de huishouding bij buitenlandse werkgevers. Ze kregen geen toelating om hun opleidingsplaats te verlaten, tenzij ze een grote som geld op tafel legden. Volgens de bedrijven gaat het om een waarborg voor het geld dat ze eerder aan de begunstigden of hun familie hebben uitgeleend, en dat moet worden terugbetaald als de emigranten eenmaal werk hebben gevonden. Volgens sommige vrouwen zijn de onderkomens in de centra ook benauwd en vuil.

Kinderarbeid

In augustus maande het Cambodjaanse ministerie van Werk de uitzendkantoren aan om de kritiek ter harte te nemen en werden er ook nieuwe richtlijnen aangekondigd. Daarin krijgen de kantoren onder meer de raad te vermijden dat hun klanten schulden aangaan om te kunnen vertrekken. “Kinderarbeid” en het “vasthouden” van mensen zijn expliciet verboden.

“Het is erg dat de problemen zich nog altijd voordoen”, zegt Moeun Tola van het Community Legal Education Centre, een organisatie die zich voor emigranten inzet. “De overheid dwingt haar regels niet af”, klaagt hij. Volgens hem stomen verscheidene uitzendkantoren ook meisjes klaar die nog geen 18 zijn, al ligt de minimumleeftijd voor dergelijk werk op 21. Opleidingscentra worden nauwelijks gecontroleerd, en de gevolgen voor bedrijven die de regels overtreden, zijn minimaal. “De autoriteiten weten dat deze dingen gebeuren, maar ze sluiten gewoon hun ogen.”

Maleisië

Ongeveer dertig Cambodjaanse bedrijven hebben een vergunning om kandidaat-migranten op te leiden als huispersoneel voor werkgevers in het buitenland. Veel Cambodjaanse vrouwen vertrekken naar Maleisië – dat land reikte vorig jaar bijna 25.000 werkvergunningen uit aan Cambodjaans huispersoneel. De vraag naar inwonende hulpjes in de huishouding is er groot sinds Indonesië niet langer vrouwen voor dergelijke banen naar Maleisië stuurt. Indonesië reageerde daarmee op talrijke gevallen van misbruik.

In Cambodja is er geen gebrek aan vrouwen die de sprong willen wagen. Een baan in de Cambodjaanse kledingsindustrie, na de landbouw de belangrijkste werkgever voor arme vrouwen, levert vaak niet meer op dan 43 euro per maand, terwijl emigranten volgens de uitzendkantoren 150 tot 200 euro kunnen verdienen als hulp in de huishouding.

De werkwijze van veel uitzendkantoren is discutabel. Ze mikken vooral op jonge vrouwen uit arme plattelandsgezinnen. Ze beloven hun ouders geld of rijst als ze hun dochters aanmelden. Die bedragen moeten later wel worden terugbetaald.

De regering werkt aan een nieuwe wet die de activiteiten van uitzendkantoren moet regelen. Het oude, vage regime is al ruim vijftien jaar oud. An Bunhak, directeur van de Vereniging van Cambodjaanse Uitzendkantoren, zegt dat hij de regering heeft aangeraden kantoren te verbieden de kandidaat-emigranten grote leningen aan te bieden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.