Oplossing in Irak steeds verder weg

De recente opleving van het geweld in Irak heeft bij veel Irakezen het laatste beetje hoop op vrede weggeblazen. Ze vrezen dat er een nieuwe golf van geweld voor de deur staat.
Na de aanslagen op de sjiitische moskee van Samarra in februari, beschuldigden sjiieten soennitische extremisten die loyaal zouden zijn aan Al-Qaeda, van het geweld. De aanslagen werden een keerpunt in de strijd tussen sjiieten en soennieten. De dag na de aanslag werden meer dan 150 mensen vermoord bij vergeldingsacties. Sinds het begin van dit jaar zijn geblinddoekte, met kogels doorzeefde lichamen een normaal straatbeeld geworden in Irak.

Nu lijkt er nog meer geweld op komst. Vorige week vond een van de meest dramatische aanslagen sinds 2003 plaats in Sadr City. Donderdag werden op één dag meer dan tweehonderd sjiieten vermoord. De regio is ook de thuishaven van de sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr.

Sadr City wordt vooral beschermd door Iraakse troepen die grotendeels uit sjiieten bestaan. Zo nu en dan jagen Amerikaanse troepen er echter ook op opstandelingen. Momenteel zijn er 140.000 Amerikaanse militairen in Irak. Zij zijn voornamelijk gestationeerd in en rond de hoofdstad en de zogeheten ‘soennitische driehoek’, die zich uitstrekt van Bagdad naar het westen en noordwesten.

Na het geweld van vorige week volgden over en weer vergeldingsaanslagen tussen sjiieten en soennieten. Bij een incident werden zes soennitische gelovigen onder de ogen van het publiek levend verbrand. Iraakse soldaten zouden niets hebben gedaan om de aanvallers tegen te houden.

In de hoofdstad Bagdad zijn veel mensen doodsbang. Veel Irakezen durven nauwelijks nog te slapen, uit angst voor vergeldingsacties. Van alle slachtoffers vallen de meeste in de hoofdstad. Uit cijfer van de VN blijkt dat van de ruim 7.000 mensen die omkwamen in september en oktober, het in bijna 5.000 gevallen om inwoners van Bagdad ging.

VN-gezant Iraq Ashraf Ghazi waarschuwt dat willekeurige vergeldingsacties de politiek en samenleving in Irak steeds verder dreigen te ontwrichten. De sjiieten maken 60 procent van de bevolking uit. Soennieten zijn goed voor 20 procent van de Irakezen. De rest van de bevolking bestaat voor het grootste deel uit Koerden, zowel sjiitische als soennitische.

Tot de val van Saddam Hoessein in 2003 waren de soennieten de traditionele bestuurders van Irak. Maar nu beheersen de sjiieten de nationale regering. Die wordt gesteund door sjiitische milities. Deze situatie zorgt voor een steeds grotere kloof tussen beide religieuze groepen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.