Opnieuw kritiek op Israel-beleid VN

De speciale VN-rapporteur voor de Mensenrechten in de Palestijnse Gebieden, John Dugard, heeft hevige kritiek geuit op het beleid van de Verenigde Naties ten aanzien van Israël. Dat zou de mensenrechtensituatie in de bezette gebieden alleen maar verslechteren. Dugard is de tweede prominente VN-gezant die het beleid van zijn organisatie bekritiseert.
Dugard liet gisteren (15 oktober) tegenover de Britse omroep BBC blijken boos en gefrustreerd te zijn over de mensenrechtensituatie in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever. Dugard vindt dat VN uit het Midden-Oostenkwartet (de Europese Unie, de VN, de Verenigde Staten en Rusland) moeten stappen. Het kwartet zou volgens hem niets doen om Palestijnse burgers te beschermen. “Bij elk bezoek dat ik breng, is de situatie slechter”, zei hij. “De laatste keer werd ik erg geraakt door het gevoel van hopeloosheid onder de Palestijnen.”
Dugard is de tweede prominente VN-gezant die het Kwartet ineffectief noemt. Vlak voor zijn pensionering, na 25 jaar in dienst te zijn geweest van de VN, zei ondersecretaris-generaal Alvaro de Soto in een vertrouwelijk rapport dat de VN de stichting van een Palestijnse staat ondermijnen. “De stappen die de internationale gemeenschap gezet heeft om tot een Palestijnse entiteit te komen die vreedzaam kan samenleven met buurland Israël, hebben precies het tegenovergestelde effect gehad”, schreef hij.
Hoewel veel functionarissen bij het VN-hoofdkwartier in New York Dugards zorgen over de behandeling van de Palestijnen delen, zijn er geen plannen om de rol van de VN in het Israëlisch-Palestijnse conflict te wijzigen. “Dugard is onafhankelijk en hij heeft het recht zijn mening te geven”, zegt Farhan Haq, woordvoerder van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN. “Terugtrekking uit het Kwartet zal niet helpen de problemen op te lossen. Lidmaatschap van het Kwartet is belangrijk voor de VN, maar dat betekent niet dat de secretaris-generaal en andere VN-functionarissen zich niet uitspreken over mensenrechten.”
Het Midden-Oostenkwartet werd ongeveer vijf jaar geleden gevormd om de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen vooruit te helpen. Dugard meent dat het Kwartet niet effectief is omdat het “sterk beïnvloed” wordt door de Verenigde Staten. De VS staan erom bekend Israël en zijn militaire acties te steunen.
Dugard erkent dat de veiligheid van Israël bedreigd wordt, maar voegt eraan toe dat de Israëlische reactie daarop in de Bezette Gebieden “buitenproportioneel” is. De vele checkpoints in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever zouden het leven van gewone Palestijnen “ellendig” maken.
Bans woordvoerder wijst op de toegenomen contacten tussen het Kwartet en de Arabische Liga, die kort geleden een eigen vredesinitiatief begon. Het Kwartet zou daarnaast werken aan verbetering van de leefomstandigheden en de economie van de Palestijnen, onder meer door te proberen bij donoren meer steun te krijgen voor de Palestijnse regering.
Volgens het VN-kantoor voor Palestijnse Vluchtelinge (UNRWA), heeft 46 procent van de Palestijnen gebrek aan eten omdat het Israëlische leger de wegen rond Gaza en andere Palestijnse gebieden blokkeert. Als gevolg van de acute armoede en de toenemende werkloosheid, kunnen veel kinderen in de Palestijnse gebieden hun school niet afmaken. De Palestijnse gebieden tellen ongeveer drie tot vier miljoen inwoners.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.