Opnieuw massale aanslagen in Kaboel

Met zelfmoordaanslagen tegen “internationale” doelwitten in Kaboel tonen de taliban hoe ze het offensief van de ISAF-troepen in het zuiden van het land beantwoorden. Er is sprake van zeker 17 doden, waaronder nogal wat Europeanen en Indiërs.
  • Gie Goris Het Park Residence (waar MO*redacteur Gie Goris in december 2006 verbleef) was een van de doelwitten Gie Goris
Vrijdagochtend 26 februari werd de Afghaanse hoofdstad opnieuw opgeschrift door een aantal aanvallen op hotels waar veel buitenlanders verblijven. Met autobommen en zelfmoordgordels werd geprobeerd zoveel mogelijk doden te maken en schade aan te richten.
Het Park Residence Hotel -waar vooral Europeanen verbleven- werd aangevallen door zelfmoordmilitanten, terwijl het Hamid Guesthouse -populair bij Indiërs- opgeblazen werd met een of meerdere autobommen. Er is alvast sprake van vier Indiase, een Frans, een Italiaans en twee Aghaanse slachtoffers. Maar andere vbronnen stellen dat de meeste van de 17 slachtoffers Indiërs zouden zijn.
De New York Times citeert talibanwoordvoerder Zabiullah Mujahid die zegt dat het uitdrukkelijk de bedoeling was om buitenlanders te treffen. De reden daarvoor is wellicht dubbel.
Enerzijds proberen de opstandelingen een tegenzet te doen tegen het offensief van ISAF en Afghaanse troepen in het zuiden van het land, anderzijds wordt de link gelegd met het verzet van Pakistaanse zijde tegen de actieve Indiase aanwezigheid in Afghaznistan.
De timing van deze aanvallen -de eerste in Kaboel sinds de uitgebreide aanvallen van 18 januari- vlak na de bijeenkomst van staatssecretarissen in New Delhi op donderdag en midden het Moshtarak-offensief is dus wellicht niet toevallig.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.