Opnieuw opflakkering van etnisch geweld

Het begon met een conflict tussen sollicitanten voor spoorwegjobs uit de deelstaten Bihar en Assam, en het eindigde in wederzijdse wraakacties met tientallen doden als gevolg. De centrale regering zond een sterke troepenmacht om verdere slachtingen te verijdelen.





India blijft een etnisch ontvlambaar land. Haar 25 deelstaten groeperen verschillende etnische volkeren en talen, een smeltkroes die eerder al aanleiding gaf tot etnisch geweld. Ironisch genoeg ontstond het recente etnische conflict op een terrein dat Indiërs precies verbindt met elkaar: het spoorwegennet. Velen zien het Indische spoor, dat dagelijks 15 miljoen mensen vervoert, als één van de eenheidsbrengers in dit land met meer dan een miljard mensen. Met meer dan 1,6 werknemers is de Indische spoorwegmaatschappij de grootste werkgever ter wereld.

Die bron van tewerkstelling gaf aanleiding tot discriminatie en haat. In de hoofdstad van Assam doken op 9 november een aantal sollicitanten uit de naburige deelstaat Bihar op voor een gooi naar spoorwegjobs. De sollicitanten uit Assam hadden het niet begrepen op deze concurrenten en stuurden hen onverrichter zake naar huis. Daar kwamen kwade reacties op het thuisfront van. Groepjes gefrustreerde inwoners besloten Assamese treinreizigers die door Bihar passeerden, aan te vallen. Verschillende reizigers raakten gewond, waaronder een meisje uit Nagaland in het oosten van Assam. Het gevolg: de studenten van Naga riepen alle inwijkelingen uit Bihar op hun staat te verlaten en dreigden met geweld. Ze lieten het niet bij woorden. Leden van de separatistische partij van Assam openden effectief het vuur op een aantal inwijkelingen uit Bihar. De balans: vier doden en drie zwaargewonden. Ook op andere plaatsen zaaiden raids dood en vernieling.

In Bongaigaon, één van de steden in het olie- en industriegebied van Assam, domineren de Biharis het stadsbeeld. Zij voelden zich geroepen wraak te nemen en keerden zich tegen hun Assamese medeburgers. Op dit moment in de spiraal van geweld, doken regeringstroepen op om de rust terug te handhaven. Premier Atal Bihari Vajpayee riep de hoofden van de betrokken deelstaten samen en pleitte voor een streng optreden tegen onruststokers. Dat weerhield de Assamese premier er niet van de oorzaak van het conflict op de unfaire aanwervingprocedures bij de spoorwegmaatschappij te steken. Ik keur het geweld af maar de lagere jobs moeten wel gereserveerd blijven voor plaatselijke kandidaten, aldus premier Tarun Gogoi.

Leiders van deelstaten verhogen graag hun populariteit door dergelijke uitspraken. Het gooit olie op het vuur van de etnische conflicten. De minister van Spoorwegen, een man uit Bihar, pleit onschuldig: hij volgt gewoon de verordeningen van het hooggerechtshof. Dat handhaaft weliswaar quota´s voor aanwervingen maar deze lopen volgens kaste, niet volgens etnische oorsprong…

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.