Oppervlakte cocateelt in Andeslanden op laagste niveau in 14 jaar

In Colombia, Peru en Bolivia is de oppervlakte met cocaplanten twintig procent afgenomen en op het laagste niveau in 14 jaar aanbeland. De VN-drugswaakhond UNODC maakt zich niettemin zorgen over enkele nieuwe trends. De cocaproducenten schakelen opnieuw over van grootschalige plantages naar kleine, afgelegen percelen. Bovendien wordt er geëxperimenteerd met een cocasoort die een hoger rendement heeft.


In Colombia was de reductie van het coca-areaal het grootst. De cocavelden krompen met 16 procent, van 102.100 hectare in december 2002 tot 86.300 hectare in december 2003. Deze derde opeenvolgende daling betekent dat de met coca bebouwde oppervlakte sinds 2000 bijna gehalveerd is. Sinds 2000 financieren de Verenigde Staten met het “Plan Colombia” een campagne tegen de cocateelt.

“Het belang van de vermindering van de cocateelt in de Andeslanden kan niet worden onderschat”, zei UNODC-baas Antionio Maria Costa bij de presentatie van de cijfers. Colombia, Peru en Bolivia leveren de grondstof voor vrijwel alle cocaïne op de wereldmarkt. “Om de trend door te trekken moeten we uitroeiingsprogramma’s combineren met projecten om cocaboeren een alternatieve bron van inkomen te geven”.

In Peru daalde de cocaoppervlakte in 2003 met 5,4 procent tot 44200 hectare. 7022 hectare cocavelden werden vernietigd met behulp van sproeivliegtuigjes, 4290 hectaren werden opgegeven door boeren die in een alternatief programma om in hun levensonderhoud te voorzien.

De situatie in Peru blijft de VN zorgen baren, omwille van de toegenomen sociale spanningen in het land. Hetzelfde geld voor Bolivia, waar in 2003 opnieuw een lichte stijging van de cocateelt werd geregistreerd. De totale oppervlakte van 23.600 hectare is echter nog altijd de helft minder dan halfweg de jaren negentig.

De cocaboeren reageren op de toegenomen repressie met kleinere percelen en krachtigere plantensoorten. 93 procent van de cocavelden zijn kleiner dan drie hectare maar leveren samen 69 procent van de opbrengst op. “In Colombia zijn er aanwijzingen dat de cocateelt zich terugtrekt in natuurparken”, zo verklaarde Costa. De VN hebben naar eigen zeggen nog geen velden met productievere cocaplanten aangetroffen, maar weten uit laboratoriumproeven dat de plant bestaat.

De Amerikaanse drugstsaar John Walters toonde tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse congres niet echt ongerust, zo meldt de Colombiaanse krant El Tiempo. De terugkeer naar kleine, afgelegen percelen is volgens Walters een terugkeer naar de toestand in de jaren negentig en zorgt voor hogere transport- en productiekosten. Ook cocaplanten met een hoger rendement zouden het verlies van met sproeivliegtuigjes vernietigde plantages niet kunnen compenseren. (ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.