Oppervlakte ggo's is sinds 1996 vergroot met factor 100

In 2013 werd 175,2 miljoen hectare aan genetische gewijzigde gewassen geteeld. Dat is drie procent meer dan in 2012. Voor het tweede jaar op rij telen ontwikkelingslanden en opkomende economieën samen meer ggo’s dan de geïndustrialiseerde landen. Wereldwijd, of toch in 27 landen, doen 18 miljoen landbouwers een beroep op ggo-technologie. In Europa vind je ggo’s slechts in vijf landen, op een areaal van 0,15 miljoen hectare.

  • CC Lindsay Eyink Genetisch gewijzigde maïs op een proefveld in Ohio, VS. In 2013 werd wereldwijd meer dan 175 miljoen hectare ggo's geteeld. CC Lindsay Eyink

Bij de commerciële introductie van ggo’s in 1996 werd 1,7 miljoen hectare van deze gewassen ingezaaid. Zeventien jaar later is dat ruim honderd keer meer, namelijk 175,2 miljoen hectare.

VS nummer 1

Met 70,1 miljoen hectare, een oppervlakte vergelijkbaar met de grootte van België en Frankrijk samen, blijft de VS de absolute nummer 1 in het telen van genetisch gewijzigde gewassen. Na de Verenigde Staten is Brazilië het land met het grootste areaal aan ggo-gewassen. Vergeleken met 2012, vergrootte Brazilië zijn ggo-oppervlakte tot 40,3 miljoen hectare, een stijging van 10 procent.

In 2013 teelde India insectenresistent ggo-katoen op een recordoppervlakte van 11 miljoen hectare, wat neerkomt op 95 procent van het Indiase katoenareaal. Maar ook in Afrika was er een duidelijke verandering merkbaar in 2013. Sudan verdrievoudigde zijn teelt van insectenresistente ggo-maïs terwijl het areaal van de insectenresistente katoen in Burkina Faso steeg van 20.000 naar 30.000 hectare. Zuid-Amerika, Azië en Afrika zijn samen goed voor 54 procent van het ggo-areaal.

Slechts 1 ggo in Europa

Op basis van de informatie die ISAAA verzamelde in zijn jongste rapport deelt het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) ook mee dat soja (79% van de aanplant), katoen (70%), maïs (32%) en koolzaad (24%) wereldwijd de vier belangrijkste ggo-gewassen blijven. In Europa is op dit moment slechts één ggo toegelaten voor teelt: de insectenresistente MON810-maïs. Daarvan werd in 2013 15 procent meer geteeld in vijf landen: Spanje, Portugal, Tsjechië, Slovakije en Roemenië.

De Bt-maïs MON810 kreeg genetische informatie van de bacterie Bacillus thuringiensis waardoor hij beschermd is tegen vraat van de Europese stengelboorder, een belangrijke belager van de Zuid-Europese maïsteelt. Spanje is binnen Europa de koploper met 137.000 hectare, wat neerkomt op een derde van het Spaanse maïsareaal.

Recent vernietigde het Europees Hof de teelttoelating van de ggo-zetmeelaardappel Amflora omdat het Hof van oordeel is dat de Europese Commissie niet de juiste procedure gevolgd heeft. Dit heeft geen effect gehad op het ggo-areaal in Europa aangezien producent BASF in 2012 al besliste om de Amflora-aardappel niet meer aan te bieden. In tegenstelling tot de beperkte Europese teelt van slechts één ggo-gewas, zijn 57 ggo-toepassingen toegelaten voor import in de EU.

Toekomst

Tot slot werpt VIB een blik op de nieuwe toepassingen en teelten die verwacht worden vanaf 2014. De voorbije jaren werd de markt voor ggo’s aangevoerd door herbicidentolerante en insectenresistente gewassen. Dat blijft zo, maar VIB pikt een aantal interessante nieuwigheden uit het ISAAA-rapport. Zo keurde Bangladesh de teelt van een insectenresistente aubergine goed. Deze ggo-aubergine zal vanaf 2014 aangeplant worden en kan het gebruik van insecticiden in de aubergineteelt met naar schatting 40 procent verminderen.

2013 was ook het eerste jaar dat een droogtetolerante ggo-maïs beschikbaar was. Deze maïs doorstaat periodes van droogte zonder hierdoor aan opbrengst in te boeten. Ongeveer 2.000 Noord-Amerikaanse landbouwers teelden de maïs voor het eerst, dit op een areaal van 50.000 hectare. Gezien de globale klimaatverandering zal dit areaal in 2014 waarschijnlijk toenemen. Ook Indonesië ontwikkelde een droogtetolerant ggo-gewas, namelijk het eerste droogtetolerante suikerriet. De variëteit zou dit jaar al gecommercialiseerd worden.

Het Braziliaanse onderzoeksinstituut EMBRAPA ontwikkelde een virusresistente ggo-boon die ondertussen een teelttoelating op zak heeft en vanaf 2015 op de Braziliaanse velden kan staan. De ggo-bonen zijn volledig onafhankelijk van de industrie ontwikkeld en zullen ook op deze manier ter beschikking gesteld worden.

Op de ‘gouden rijst’ is het nog steeds wachten. Deze ggo-rijst heeft een verhoogd proVitamine A-gehalte en kan ingezet worden tegen het vitamine A-gebrek in Azië. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lijden er 250 miljoen kinderen aan vitamine A-gebrek. Per jaar worden tot 500.000 van deze kinderen blind en de helft van hen sterft binnen het jaar. “40 gram gouden rijst per dag zou dit probleem kunnen verhelpen”, aldus VIB,  “maar vernieling van proefvelden en de aanhoudende protestacties tegen ggo-gewassen maken een toekomstige commerciële teelt weinig waarschijnlijk.”

ISAAA oftewel International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications is een non-profit organizatie die zich tot doel stelt om kennis rond agrobiotechnologie ter beschikking te stellen. De organisatie spant zich ook in om praktische biotechnologische kennis te verspreiden in ontwikkelingslanden ten voordele van de lokale kleinschalige landbouw.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.