Oppositie Taiwan wil kernuitstap tegen 2025

In de nasleep van de Japanse kernramp heeft de voorzitster van de oppositie op Taiwan een plan gelanceerd om kernenergie overbodig te maken voor het eiland tegen 2025. De Taiwanese energiesector noemt het plan “onhaalbaar” en “onuitvoerbaar”.

De discussie in Taiwan draait vooral rond de centrale van Kungliao, de vierde kerncentrale van het eiland. De bouwwerkzaamheden zijn nog bezig, maar de opening van de centrale is voorzien voor eind 2011. Na de tsunami en kernramp in Japan keert de publieke opinie zich echter razendsnel tegen die opening. Op zondag 20 maart organiseerden de Taiwanese oppositie en milieuverenigingen een betoging om de regering ervan te weerhouden de nieuwe centrale in gebruik te nemen. Er daagden meer dan vijfduizend betogers op.

Geen verkiezingskwestie

Na de betoging van 20 maart lanceerde voormalig vice-premier en voorzitster van de oppositie, Tsai Ing-Wen, een programma dat voorziet in een kernuitstap tegen 2025. “Taiwan ligt net als Japan in een aardbevingsgevoelige zone”, zegt ze. “Wat in Japan gebeurd is, kan ook in Taiwan gebeuren.”

Daarnaast pleit Tsai voor liberalisering van de energiesector. “Als we concurrentie toelaten tussen de private sector en staatsbedrijf Taipower, dan zouden we de efficiëntie van de energiesector kunnen verhogen en de laatste barrières kunnen verwijderen om over te schakelen op meer hernieuwbare bronnen.”

President Ma Ying-Yeou houdt echter vol dat de bouw van de vierde kerncentrale onverminderd doorgaat. Volgens officiële bronnen zullen er wel eerst extra inspecties uitgevoerd worden om de veiligheid te garanderen.

Begin volgend jaar neemt Tsai het bij de verkiezingen op tegen Ma. Tsai heeft uitdrukkelijk vermeld dat ze niet wil dat deze kwestie een “verkiezingskwestie” wordt. “We willen in dialoog treden met de regerende partij aangezien deze kwestie de veiligheid van iedereen in Taiwan aanbelangt”, aldus Tsai.

Verlenging levensduur

Andere tegenstanders van de kerncentrales klinken radicaler. Taiwan moet volgens hen de kernenergie zo snel mogelijk vaarwel zeggen. “De schade aan de Japanse economie en maatschappij, toerisme, landbouw, visserij en industrie is gewoon te groot. En dan denken we nog niet eens aan de kosten van de heropbouw”, zegt Hsu Kuang-Jung, hoogleraar Atmosferische Studies aan de Nationale Universiteit van Taiwan aan IPS. “Het Fukushima-incident is nog niet afgelopen. Kernenergie is de duurste en meest riskante methode van energieproductie. Als we het niet écht nodig hebben, waarom veroorzaken we dan zoveel gevaar? Waarom moeten onze mensen dan in angst leven? Het volk heeft nog nooit zijn mening kunnen geven, niemand heeft ons ooit gevraagd of we nu nucleaire energie willen of niet.”

De drie eerste kerncentrales van Taiwan mogen slechts in werking blijven tot 2019, 2023 en 2025. Staatbedrijf Taipower heeft al een verzoek bij de Taiwanese Atoomraad ingediend om de centrales minstens twintig jaar langer open te houden.

Voormalig minister van Milieu Chang Kuo-Lung is sterk gekant tegen een verlenging van de vergunningen. Hij pleit bovendien voor een onmiddellijke veiligheidscontrole in de drie centrales en een directe stop van alle bouwwerkzaamheden aan de vierde centrale. Volgens activisten is de vierde centrale niet bestand tegen een aardbeving of een tsunami.

Volgens verschillende milieu- en energie-experts, onder wie enkele voormalige ministers, zijn er voldoende manieren om tegen 2025 zonder kernenergie te kunnen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2832   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift