Oppositie tegen nucleaire plannen India neemt toe

De binnenlandse weerstand tegen de nucleaire plannen van India neemt toe, nadat het land vorig jaar een historische overeenkomst over gebruik van nucleaire technologie tekende met de Verenigde Staten.
De Indiase Confederatie voor Industrie (CII) publiceerde deze week een rapport waaruit blijkt dat de nucleaire deal ervoor kan zorgen dat de bilaterale handel toeneemt van de huidige 42 miljard dollar per jaar tot 320 miljard dollar per jaar in 2018.
“India wil in de komende elf tot vijftien jaar 24 reactors importeren en kan direct en indirect 20.000 nieuwe banen creëren in de VS”, staat in het CII-rapport.
Hoewel het de VS waren die de Indiase zaak langs de Nuclear Suppliers Group (NSG) en het Internationaal Atoomagentschap (IAEC) wisten te krijgen, zijn ook landen als Frankrijk en Rusland geïnteresseerd in de nucleaire ambities van India.

Stralingsgevaar


Activisten vrezen dat in India als gevolg van de overeenkomst met Amerika een nieuw nucleair tijdperk aanbreekt, dat vergaande gevolgen zal hebben voor de manier waarop het land bestuurd wordt.
“Met de Amerikaans-Indiase nucleaire overeenkomst, de deals met Rusland en Frankrijk en hoogstwaarschijnlijk private deelname aan de opwekking van nucleaire energie, loopt de situatie uit de hand”, stelt S.P. Udayakumar, voorzitter van de deze maand opgerichte Nationale Alliantie van Anti-Nucleaire Bewegingen (NAAM).
NAAM wil burgers mobiliseren tegen de ‘nuclearisering’ van het land en ze beschermen tegen nucleaire dreigingen en aantasting van het milieu door nucleair afval en straling. Volgens de alliantie brengt het nieuwe nucleaire tijdperk een combinatie van “op winst beluste bedrijven, geheime overheidsorganen en een repressief nucleair departement” met zich mee. “Deze krachten krijgen de overhand in ons nationale beleid en zullen de doodsteek betekenen voor de democratie, openheid en vooruitzichten op duurzame ontwikkeling”, zegt Udayakumar.

Privatisering


Tijdens een driedaagse oprichtingsbijeenkomst in Kanyakumari in zuidelijk Tamil Nadu, toonde de alliantie zich kritisch over het plan de Indiase Atoomenergiewet te amenderen om privatisering mogelijk te maken. “Particuliere bedrijven maken de winst, Indiase belastingbetalers en gewone burgers draaien op voor de gevolgen, zoals kernafval, ontmanteling, mogelijke ongelukken, gezondheidsproblemen en andere gevaarlijke consequenties.”
Het Indiase nucleaire programma ondervond al hevige weerstand in Peringome en Kothamangalam, het zuiden van India, waar de lokale bevolking twee nucleaire krachtcentrales tegenhield. In het district Tirunelveli in Tamil Nadu wordt nog steeds actie gevoerd tegen de kerncentrale Koodankulam.
In Jadugoda, Meghalaya, Haripur en Jaitapur ontstonden protestbewegingen die zich richten tegen uraniummijnen.
Hoewel het de eerste keer is dat burgerbewegingen zich openlijk tegen India’s nucleaire plannen keren, bestaat er al veel langer stevige politieke oppositie. De kwestie speelde een belangrijke rol tijdens de algemene verkiezingen in april en mei.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.