Oppositie verklaart 11 juli tot D-Day

De geruchtenmolen in de Venezolaanse hoofdstad Caracas draait weer op volle toeren. Zo zou het leger op de nationale feestdag een coup tegen president Chávez willen plegen. De geruchten worden deels gevoed door de troepenbewegingen die plaatsvinden naar aanleiding van de onafhankelijkheidsdag op 5 juli. De politieke oppositie verklaart 11 juli, ‘herinneringsdag’ voor de coup die president Hugo Chávez in april voor enkele dagen van de macht verdreef, tot D-Day. De politieke agenda is tot dan volgeboekt met demonstraties, tegenbetogingen en stakingsaanzeggingen.


De eerste horde die de president moet nemen is de militaire promotieronde die traditiegetrouw plaatsvindt aan het eind van juni. De privé-media, die resoluut de kant kiezen van de oppositie, vestigden de afgelopen week de aandacht op het ongenoegen in het leger. Verschillende (ex-)officieren ventileerden hun onvrede over de huidige promotie- en degaradatieronde, die niet meer op merite zou gebaseerd zijn maar op politieke loyaliteit. De privé-media, die tijdens de couppoging van april blijk gaven van een weinig geloofwaardige berichtgeving, suggereren dat misnoegde officieren een coup plannen tegen de president uit onvrede met de promoties.

Bij wijze van afschrikking voor eventuele coupplegers heeft de militaire staf luchtafweergeschut laten plaatsen bij een observatorium in het westen van de hoofdstad. De artillerie op 23 de Enero, de hoogste heuvel in de hoofdstad, staat daar niet toevallig. De heuvel geeft een strategisch overzicht over een wijk die decennia het bastion van radicale linkse groepen was en de toegangspoort vormt tot Miraflores (het presidentiële paleis) de haven en de luchthaven.

Het leger blijft duidelijk verdeeld in voor of tegen Chávez. Die breuklijn loopt ook door de burgerbevolking. Zaterdag kwamen zo’n 100.000 aanhangers van de oppositie op straat in Caracas om de eis voor een referendum kracht bij te zetten. Zo’n volksraadpleging zou voor het eind van dit jaar de ambtstermijn van Chávez, die nog president blijft tot januari 2007, kunnen inkorten via een grondwetswijziging. De organisatoren deden een oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid en aanhoudend protest tot Chávez aftreedt.

Een breed oppositiefront van politieke partijen, sociale organisaties en vakbonden wil op 11 juli een mars houden op Miraflores. Dat is exact drie maanden na het begin van de demonstraties die uiteindelijk leidden tot de staatsgreep tegen Chávez, van 12 tot 14 april. De werkgeversorganisatie Fedecámaras eist ook nu weer een hoofdrol op: ze overweegt een vorm van ‘belastingsongehoorzaamheid’. Ook de CTV, de grootste vakbond, laat zich niet onbetuigd en bereidt een algemene staking voor, naar het voorbeeld van de staking die het land lamlegde op 9 april.

Morgen (donderdag) organiseren gepensioneerde legerofficieren al een protestmars waaraan ook de politieke oppositie en ngo’s zullen deelnemen. De officieren hebben nog niet beslist of ze hun uniformen zullen dragen. Dat zou een statement van formaat zijn want de Venezolaanse grondwet verbiedt militaire klederdracht tijdens politieke activiteiten.

De aanhangers van Chávez organiseren op 29 juni een demonstratie om de regering te steunen. Elías Jaua, leider van de Vijfde Republikeinse Beweging (MVR), kondigde aan dat de regering de oppositie met legale middelen zal ontraden om de mars van 11 juli te gebruiken voor een coup.

Maar de leider van de grootste oppositiepartij, de Partij voor Democratische Actie, Rafael Marín, verklaarde: 11 juli is D-Day. Vanaf die dag wijken we geen duimbreed tot die zonnekoning (over Chávez) vertrekt uit Miraflores en het Venezolaanse volk de politieke transitie geeft die het land nodig heeft.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2771   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift