Oppositieleider Madagaskar staakt onderhandelingen

Malagassisch oppositieleider Andry Rajoelina kondigde woensdag aan zich uit de onderhandelingen terug te trekken nadat president Marc Ravalomanana niet opdaagde.
“Ik beschouw mr. Ravalomanana’s afwezigheid op de vergadering van vandaag als een teken van een gebrek aan respect voor het Malagassische volk”, verklaarde Rajoelina aan Reuters. Hij voegde er aan toe dat de bemiddelaars zijn tegenstander begunstigden.
Rajoelina’s aankondiging volgde op het besluit van Odon Razanakolona, voorzitter van de Christelijke Raad van Kerken in Madagaskar, om op te stappen als hoofdbemiddelaar. Razanakolona deelde mee dat de drie voorgaande rondes weinig vooruitgang hadden opgeleverd.
“De besprekingen lijken geblokkeerd en leiden nergens heen. Ik heb alles gedaan wat binnen mijn macht ligt om tot een oplossing te komen”, vertelde hij aan Reuters. “Na lang nadenken heb ik beslist verder geen rol meer te spelen. Ik heb de Verenigde Naties gevraagd om andere oplossingen”. Andere kerkleiders die de onderhandelingen bijwoonden, blijven bereid de bemiddelingspogingen verder te zetten.
Maandag reeds had Rajoelina onrechtstreeks laten verstaan ontgoocheld te zijn over de onderhandelingen, wanneer een van zijn assistenten zei dat Ravalomanana “de kern van de zaak” ontweek en “de schaal van de crisis minimaliseerde”, aldus het Franse persbureau afp.

Al meer dan honderd doden


De aanhoudende machtsstrijd tussen de ontslagen burgemeester van de hoofdstad Antananarivo, Andry Rajoelina, en president Ravalomanana, eistte reeds een 125-tal doden. Rajoelina beschuldigt de president ervan het land dictatoriaal te besturen, wat Ravalomanana ontkent. 
Wereldwijd werd met afschuw gereageerd op het geweld en de doden die begin februari vielen. Het zorgde voor toenemende druk vanuit de internationale gemeenschap om beide vijanden tot onderhandelingen te overhalen.
Met de onderhandelingen leek de situatie in de hoofdstad Antananarivo opnieuw te zullen normaliseren. Vele handelszaken aan de centrale Avenue de l’Independance – waar de meeste plunderingen en het ergste geweld plaatsvonden – bleven echter gesloten achter metalen roosters.

Aanhoudende rivaliteit


De onenigheid tussen de twee dateert reeds van de burgemeesterverkiezingen in 2007. De rivaliteit laaide op toen de regering Rajoelina’s televisienetwerk sloot nadat het een interview had uitgezonden met voormalig president Didier Ratsiraka.
Naar aanleiding van de stopzetting van de besprekingen zweert Rajoelina opnieuw de straat te zullen opgaan om Ravalomanana, die het land sinds 2002 met harde hand bestuurt, verder onder druk te zetten.

Economische groei en armoede


Ondanks de economische groei die het land al gekend heeft tijdens Ravalomanana’s presidentschap, door buitenlandse investeringen in de olie- en mineraalsector, wijzen analysten erop dat hij er niet in slaagde de armoede te bekampen.
Madagaskar behoort tot de armste landen ter wereld. Rajoelina’s kritiek op het economische beleid van de president wordt over het ganse eiland gesteund.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.