Oprichter van het internet wil cybergrondwet

Tim Berners-Lee, die 25 jaar geleden mee aan de wieg stond van het internet, vreest voor de toekomst van het web. Hij pleit voor een grondwet die de rechten van internetgebruikers garandeert.

  • CC BY-NC 2.0 Silvio Tanaka Tim Berners-Lee CC BY-NC 2.0 Silvio Tanaka

Dinsdag was het precies 25 jaar geleden dat Tim Berners-Lee een voorstel lanceerde om informatie makkelijker te verspreiden via een web van links. Intussen is het internet van een wetenschappelijk experiment uitgegroeid tot een immens succesvol mondiaal netwerk. Toch vreest Berners-Lee dat het web bedreigd wordt.

“Er is reden tot feest, maar ook tot reflectie, discussie en actie”, schrijft Berners-Lee in een gastbijdrage op de blog van zoekgigant Google. “Doorslaggevende beslissingen over het beheer en de toekomst van het internet komen eraan, en het is cruciaal dat we allemaal ons zegje doen over de toekomst van het web. Hoe kunnen we zorgen dat de andere 60 procent van de wereldbevolking, die nu nog geen toegang heeft tot het net, snel online komt? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het web alle talen en culturen ondersteunt?”

Vooral de bedreiging van de internetvrijheid baart Berners-Lee zorgen. “Zullen we toestaan dat anderen onze online ervaring beperken, of beschermen we de magie van het open web en de kracht die het geeft om ons alles te laten zeggen, ontdekken en creëren? Hoe kunnen we een systeem van checks en balances bouwen dat groepen die spioneren verantwoording laat afleggen aan de bevolking? Dat zijn mijn vragen.”

Grondwet

Om de pogingen om de internetvrijheid te beperken te stoppen, is een soort grondwet voor het internet nodig, schrijft Berners-Lee. Hij geeft de Amerikaanse Bill of Rights als voorbeeld. “Op de 25e verjaardag van het internet vraag ik iedereen om mee na te denken over toekomstige standaarden voor het web, en bij elk land aan te dringen op een digitale grondwet om een vrij en open internet te garanderen voor iedereen.”

De vrees van Berners-Lee is niet ongegrond. Vorig jaar bleek uit de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden dat de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten het net op een enorme schaal in de gaten houden. Landen als China houden een stevige greep op het internetgebruik van hun onderdanen en ook in landen als Egypte en Turkije staat de vrijheid onder druk.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.