Oproep tot actie tegen seksueel geweld in Oost-Congo

België kan en moet meer doen tegen de plaag van het seksueel geweld in Oost-Congo. Het brede publiek wordt gevraagd zijn en haar stem te laten horen.
‘Seksueel geweld is ontoelaatbaar. Overal. In Congo, in Darfoer, in Irak. Daarom moeten alle lidstaten van de Verenigde Naties er zich toe verbinden seksueel geweld als oorlogswapen niet alleen expliciet te verbieden maar ook streng te bestraffen. België moet het initiatief nemen’, zei Walter Zinzen dinsdag op de voorstelling van het Beneffietconcert van 24 juni rond deze thematiek. Onder de titel Verscheur de stilte komen Patrick Riguelle, Bart Peeters, Dieudonné Kabongo, Hannelore Bedert, Baloji, Souleymane en An Nelissen naar de KVS met een dubbel doel: veel geld ophalen om concrete hulpprojecten in Oost-Congo te steunen, én een politieke beweging lanceren die moet uitmonden in intenationale afspraken ter bestrijding van seksueel geweld als oorlogswapen.
De verzamelde middelen gaan naar Artsen zonder Vakantie en Memisa. Marti Waels van Memisa hoopt dat de aandacht voor de verschrikkingen van het seksueel geweld zullen leiden tot een veralgemeende en bredere aandacht voor gezondheidszorg en reproductieve rechten van vrouwen in Congo. Alles reduceren tot verkrachtingen is volgens hem niet terecht, al zorgt het wel voor een noodzakelijke wake up call.
Naast dit burgerinitiatief loopt ook in parlementaire kringen een initiatief dat getrokken wordt door Miet Smet (CD&V). De groep SOS Oost-Congo organiseert  op 7 juni een fundraising dinner in het Koloniënpaleis en patroneert verder een aantal lokale barbecues en pasta party’s. Tegen eind dit jaar worden de opbrengsten verdeeld onder initiatieven die zich aanmelden. En in de Senaat wil de groep begin oktober een colloquium organiseren, ter voorbereiding van een zitting van de VN Veiligheidsraad over dit thema.
Kaarten voor het benefietconcert op 24 juni (20 euro) zijn te verkrijgen via www.kvs.be of 02.210 11 12

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.