Oproep tot wereldwijd moratorium doodstraf

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept alle landen op om vandaag (10 oktober), de internationale dag tegen de doodstraf, te stemmen voor een VN-resolutie over een wereldwijd moratorium op de doodstraf. De resolutie wordt voorgelegd op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.
  • MO* MO*
Momenteel hebben al 133 VN-lidstaten de doodstraf afgeschaft, wettelijk of in de praktijk. In 2006 voerden nog 25 landen executies uit. 91 procent daarvan vond plaats in zes landen: China, Iran, Irak, Pakistan, Soedan en de Verenigde Staten. Het aantal geregistreerde executies daalde vorig jaar met 25 procent tot 1.591.
“Landen die de doodstraf nog steeds uitvoeren, zijn dus in de minderheid. Een doodstrafvrije wereld is geen illusie”, zegt Lore Van Welden, woordvoerster van Amnesty International Vlaanderen.
Europa vormt een doodstrafvrije zone met uitzondering van Wit-Rusland. Centraal-Azië evolueert richting afschaffing: Kyrgyzstan schafte in juni 2007 de doodstraf af met uitzondering van een aantal uitzonderlijke misdrijven. Kazachstan heeft een moratorium op executies sinds 2003 en Tadzjikistan heeft moratoria op executies en de doodstraf sinds 2004.
In Azië schaften de Filipijnen de doodstraf af in 2006. Ook China zette een aantal positieve stappen. Sinds 1 januari 2007 moet het Chinese Hooggerechtshof elke doodstraf goedkeuren. Volgens Chinese rechtsstudenten zal het totale aantal executies hierdoor met 20 tot 30 percent dalen.
Ook Afrika zet stappen naar een volledige afschaffing. In Afrika voerden slechts zes landen executies uit in 2006. In maart 2007 kondigde de Ghanese minister van Binnenlandse Zaken, Albert Kan Dapaah, de omzetting van 36 doodstraffen in levenslange opsluiting aan. In april 2007 verklaarde het Hooggerechtshof van Malawi de doodstraf ongrondwettelijk.
De Nigeriaanse autoriteiten kondigden in mei 2007 aan dat ze amnestie zullen verlenen aan gevangenen ouder dan 60 die al meer dan 10 jaar in de dodencel zitten. In juli 2007 schafte Rwanda de doodstraf af voor alle misdrijven. Burundi, Gabon en Mali zetten stappen in de richting van afschaffing.
De Verenigde Staten is sinds 2003 de enige staat op het Westelijk Halfrond die nog executies heeft uitgevoerd. In 2006 waren er 53 executies, het laagste aantal in het afgelopen decennium.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.