Oproep voor een onverdeeld en rechtvaardig Bolivia

“Doe al het mogelijke om in vrede te leven, Om de eenheid niet te verliezen. Waartoe de Geest u geïnspireerd heeft.” (Ef 4,3)
De oecumenische kerken, instellingen en sociale organisaties die hieronder tekenen willen onze stem uitbrengen over de situatie waarin het land zich bevindt. We willen niet dat bepaalde politieke instanties spreken in onze naam. Daarom nemen we zelf het initiatief onze visie kenbaar te maken.
In verschillende delen van Bolivia wordt momenteel een gevaarlijk polariserend klimaat gecreëerd, een klimaat dat de mogelijkheid in de weg staat om ook andere stemmen te horen en andere meningen ruimte te geven die in de dagelijkse gesprekken worden overwogen. Wij kunnen niet zwijgen en willen daarom een schreeuw lanceren voor de EENHEID van alle bolivianen en boliviaansen. We verwerpen elke poging tot separatisme en roepen op tot de dialoog en het vreedzame debat over de verschillende visies.
Wij steunen het recht op autonomie voor de departementen en de inheemse volkeren, maar die autonomie moet gebaseerd zijn op de bestaande wetten. We verwerpen de manipulatie en de druk door sommige sectoren om feitelijke autonomie door te drukken.
De verschillende instanties die deze oproep ondertekenen vragen om:
 • 4 mei uit te roepen tot dag van de Nationale Eenheid,
 • de Boliviaanse bevolking vreedzaam te mobiliseren en samen te komen op publieke plaatsen om te bidden voor de vrede en de eenheid van Bolivia,
 • op 4 mei ’s middags symbolische acties en activiteiten te realiseren die de eenheid van het land bevestigen.

Wij drukken onze oprechte solidariteit uit met het volk van Santa Cruz, vooral met de sectoren van de bevolking, met het Camba-volk dat ook de eenheid van het land verdedigt en de manipulatie door de machtige sectoren verwerpt. We vragen ook verdraagzaamheid aan de regering in deze moeilijke momenten.
We roepen alle instellingen, kerken en organisaties op om met één stem te spreken ter ondersteuning van de eenheid vna het land en om dit ook te ondersteunen in publieke dagen.

Ondertekenen:


 • Iglesia Evangélica Luterana Boliviana (IELB)
 • Iglesia Evangélica Metodista Boliviana (IEMB)
 • Iglesia Presbiteriana Independiente de Bolivia (IPIB)
 • Iglesia Bautista-ABIM
 • Iglesia Metodista Pentecostal (IMP)
 • Movimiento Franciscano Justicia y paz
 • Instituto Superior Ecuménico andino de Teología (ISEAT)
 • Centro Comunal “El Carmen”
 • Suma Jaqaña
 • Café semilla juvenil

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.