Oproep voor protest klinkt luider in Marokko

De Facebookgroep van de Marokkaanse beweging Vrijheid en Democratie Nu, die Marokkanen oproept om nu zondag 20 februari in heel het land protestmarsen te houden voor een echte democratie, krijgt meer aanhang. Behalve een aantal linkse bewegingen zijn er ook politieke partijen die aan de manifestatie willen deelnemen.

De Vrijheid en Democratie Nu beweging begon ongeveer drie weken geleden als een voorstel van individuele jongeren en kreeg later steun van verschillende linkse bewegingen. Intussen scharen ook de linkse partijen Parti Socialiste Unifié (PSU) en Annahj addimocrati (Democratische Weg) en de islamistische beweging Adl wal Ihsaan (Rechtvaardigheid en Naastenliefde) zich achter de protestbeweging. Volgens de nieuwssite Hespress zal ook het CMA (Berbers Mondiaal Congres) participeren aan het protest op 20 februari.

Duidelijk geïnspireerd door de Tunesiërs en de Egyptenaren, vragen ook de Marokkanen onder meer om een grondige hervorming van de grondwet, de ontbinding van het parlement en de regering en de installatie van een overgangsregering totdat nieuwe verkiezingen kunnen plaatsvinden. In de verklaring, opgesteld op 27 januari, op de Facebookgroep eist de protestbeweging ook de vrijlating van alle politieke gevangenen. Verder klaagt ze ook de wijdverspreide corruptie aan en wil ze maatregelen om de armoede en werkloosheid in Marokko te bestrijden. Wat dat laatste betreft, vraagt zij een noodfonds om de werkloosheid te compenseren.

Monarchie

In tegenstelling tot in Egypte en Tunesië eist de protestbeweging niet dat het staatshoofd koning Mohamed VI, aftreedt. De initiatiefnemers vragen wel dat de koning een groot aantal van zijn bevoegdheden afstaat. Ze verwijzen naar het Britse en Spaanse model van monarchie als voorbeeld voor Marokko. ‘Het feit dat ze niet vragen om de monarchie af te schaffen maakt het mogelijk dat de protestbeweging een grote aanhang kan krijgen’, legt Ali Benddine uit. Volgens de 52-jarige Benddine uit Rabat, secretaris van de nationale raad van de PSU, zijn de eisen op deze manier realistisch. ‘Wat niet wegneemt dat ze nog wel ernstig zijn’, aldus Benddine.

Op de vraag of Benddine gelijkenissen ziet met de problemen in Tunesië en Egypte, antwoordt hij: ‘De politiemacht is weliswaar niet zo repressief als in Tunesië, maar op politiek, sociaal en economisch vlak zijn er grote problemen. Zo is er de enorme kloof tussen arm en rijk en de hoge werkloosheid. Sinds 2007 is de politieke crisis in het land duidelijk toen maar een derde van de Marokkanen ging stemmen. Het volk heeft geen vertrouwen in de huidige politiek.’

Geweld

Tijdens verschillende sit-ins die de voorbije weken plaatsvonden in de steden Tanger, Fes, Rabat, Agadir en Khenifra om solidariteit te betuigen met de protesten in Egypte en Tunesië, scandeerden jongeren soms ook slogans tegen het regime in Marokko. Volgens Benddine trad de politie heel gewelddadig op in Fes. ‘Maar die politie vermeed nadien heel bewust om geweld te gebruiken om te vermijden dat het protest als gevolg daarvan zou escaleren’, zegt Benddine.

Sommige Marokkanen in het buitenland zullen het protest op 20 februari steunen door op die dag samen te komen bij de Marokkaanse ambassade. In Brussel wil alvast Yassine Channouf, een 23 jarige student en lid van de Unie van Arabische Studenten, zijn solidariteit tonen. ‘Arabische studenten uit andere landen juichen het initiatief wel toe, maar Marokkaanse jongeren reageren niet enthousiast op mijn vraag om zondag in Brussel te staan. Daarom verwacht ik maar een opkomst van 50 jongeren.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.