Optimisme over vredesgesprekken Oeganda

Voorzichtig optimistisch, dat zijn de bemiddelaars bij de vredesbesprekingen tussen de Oegadese regering en het Verzetsleger van de Heer (LRA) na de eerste gesprekken. “We verwachten een vreedzame oplossing voor de gestelde deadline in september”, zei Salva Kiir, vice-president van Zuid-Soedan, maandag in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.
De afgelopen negentien jaar werd Noord-Oeganda geteisterd door gevechten tussen regeringstroepen en het sektarische LRA, een rebellengroep die berucht werd vanwege ontvoering en misbruik van kinderen.

De vredesbesprekingen tussen de twee partijen begonnen vrijdag in Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan. Al direct na de start ontstonden moeilijkheden. De regeringsdelegatie maakte bezwaar tegen een LRA-verklaring die Kampala beschuldigde van corruptie en andere malversaties.

Carlos Rodriguez, een van de religieuze leiders uit Noord-Oeganda die als waarnemer de gesprekken bijwonen, is echter hoopvol over de uitkomst van het proces. “De afgelopen dagen hebben beide partijen dagelijks met elkaar gesproken. Als ze dat op dit niveau blijven doen, dan denk ik dat er een goede kans is op vrede”, zegt hij. “Je kunt niet verwachten dat twee partijen die al zo lang in conflict zijn, op de eerste dag vrienden worden.”

Een complicatie bij de besprekingen is de amnestie die de Oegandese president Museveni eerder deze maand beloofde aan LRA-leider Joseph Kony, als hij de wapens neerlegt. Die mogelijke amnestie druist in tegen een arrestatiebevel dat het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag uitvaardigde tegen Kony en diverse andere rebellenleiders. Zij worden beschuldigd van oorlogsmisdaden.

De rebellengroep zou de afgelopen maanden basissen hebben opgezet in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo (DRC) en opereren vanuit Zuid-Soedan, dat grenst aan Oeganda. Volgens Kiir was dat de belangrijkste reden voor het Zuid-Soedanese besluit om te bemiddelen bij het vredesproces. “We zijn hiertoe gedwongen omdat onze bevolking onder het conflict lijdt. De oorlog in Noord-Oeganda is overgeslagen naar Zuid-Soedan en onze bevolking heeft te maken met dezelfde wreedheden die het LRA in Oeganda beging.”

Eerdere pogingen om de regering en rebellen aan de onderhandelingstafel te krijgen, mislukten. Terwijl de burgeroorlog doorging, kwamen tienduizenden mensen om. Ongeveer twee miljoen mensen raakten ontheemd, zeggen hulporganisaties.

Het Verzetleger van de Heer beschuldigt de regering dat ze de bevolking in Noord-Oeganda achterstelt. Rebellenleider Joseph Kony zegt dat hij een staat wil stichten die gebaseerd is op de Bijbelse tien geboden. (JS/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.