Optimisme rond onderzoek naar aidsvaccin

Wetenschappers zijn optimistisch over een doorbraak in het onderzoek naar aidsvaccins, op voorwaarde dat ze informatie rond mogelijke vaccins beter gaan uitwisselen. Op de achttiende Aidsconferentie in Wenen beloofden ze dat te doen.
Volgens dr. Alan Bernstein, directeur van de Global HIV Vaccine Enterprise, een vereniging van vierhonderd wetenschappers over de hele wereld, is de zoektocht naar een veilig en effectief vaccin een van de grootste uitdagingen in de moderne wetenschap.
De wetenschappers zijn optimistisch over een doorbraak in dat onderzoek, op voorwaarde dat ze goed samenwerken. Ook voor Linda Gail Bekker van het Desmond Tutu HIV Centre in Zuid-Afrika is het cruciaal dat de kennis uit verschillende delen van de wereld gedeeld wordt.

Historisch


Er bestaan al antiretrovirale middelen die het virus vertragen en de levenskwaliteit van de patiënt aanzienlijk kunnen verbeteren, maar ze kunnen besmetting niet vermijden. Ook verschillende strategieën, waaronder het gebruik van condooms, besnijdenis en promotie van monogamie, kunnen de opmars van hiv weliswaar vertragen, maar niet stoppen.
Historisch gezien is een vaccin daarvoor het beste middel. Vaccins zijn erin geslaagd om andere epidemieën zoals de pokken en polio bijna te elimineren. Maar hiv is een erg moeilijk virus om een vaccin voor te ontwikkelen.
Op de conferentie zal ook de staat van de hiv-epidemie besproken worden en zal ook de verspreiding van hiv onder groepen als moeders en kinderen onder de loep genomen worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift