Dossier: 

Opvallende reuzen uit het Zuiden

In 2025 zal bijna de helft van de 500 grootste bedrijven ter wereld afkomstig zijn uit groeilanden. Maar ook nu al hebben ondernemingen uit deze landen zich genesteld tussen de voornamelijk uit Amerika, Europa en Japan afkomstige reuzenbedrijven. Enkele opvallende stijgers uit China, India en Brazilië.

  • CC epSos.de CC epSos.de
  • Tata Tata
  • JBS JBS

De Chinese Big Four

De Big Four onder de Chinese banken zijn de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), de China Construction Bank, de Agricultural Bank of China en de Bank of China. Alle vier staan ze onder controle van de staat: meer dan de helft van de aandelen is in handen van de Chinese overheid en ze worden geleid door hoge functionarissen van de Partij.

De Big Four zijn echt big: samen draaiden ze in in 2012 een omzet van 332 miljard euro en maakten ze 84 miljard euro winst. Ten opzichte van 2004 verzevenvoudigden ze maar liefst hun omzet. Vandaag behoren ze alle vier tot de top 100 van grootste bedrijven ter wereld. Op de Forbes Global 2000 ranglijst van grootste bedrijven, die enkele andere criteria gebruikt dan deze van Fortune, staan de Big Four zelfs op de plaatsen 1, 2, 8 en 11.

Samen stellen de Big Four meer dan anderhalf miljoen mensen te werk.

De Big Four vormen een belangrijk onderdeel van de Chinese ontwikkelingsstrategie. Door een plafond op de rente op spaarboekjes, beschikken de Chinese banken over goedkope financiering, die wordt gebruikt om te investeren in andere grote staatsbedrijven.

Ondanks hun spectaculaire groei tijdens de voorbije jaren, zijn de vooruitzichten voor de Big Four volgens het Britse weekblad The Economist niet rooskleurig: de Chinese groeivertraging, een groot aantal slechte leningen en verhoogde concurrentie zullen de reuzenbanken parten spelen.

Misschien dat de expansie van de banken naar het buitenland soelaas kan brengen. De buitenlandse activiteiten van de Chinese banken groeide de laatste jaren sterk. De Bank of China opende zo bijvoorbeeld in 2010 een kantoor in Brussel, ICBC volgde een jaar later.

Tata: familieholding met meer dan 100 bedrijven

Van de acht Indiase bedrijven onder de 500 grootste ter wereld behoren er twee tot de Tata Group. Onder het bewind van van Ratan Tata, een telg uit de familie die de bedrijvengroep sinds generaties leidt en die sinds december vorig jaar ‘voorzitter-emeritus’ is van de Tata Group, groeide de familieholding uit van een regionale tot een globale speler.

De Tata Group bestaat uit meer dan 100 bedrijven, actief in communicatie, autobouw, mijnbouw, energie, voeding en chemie. Tata Motors en Tata Steel zijn de twee grootsten en kwamen de Fortune global 500 binnen in respectievelijk 2010 en 2008.

Tata motors is de grootste autobouwer van India, maar maakt ook vrachtwagens en bussen. Het bedrijf is vooral bekend van de Tata Nano, de ‘goedkoopste auto ter wereld’, die vooral het nieuws haalde door slechte prestaties op het vlak van veiligheid, milieuvriendelijkheid en verkoop. Aan het andere eind van het marktsegment is Tata sinds eind 2007 ook eigenaar van Jaguar en Land Rover.

JBS: Braziliaanse slachters veroveren de wereld

JBS is de grootste vleesverwerker ter wereld. Gestart als een familiebedrijfje in 1953, begonnen Wesley en Joesley, zonen van stichter José Batista Sobrinho, die zijn initialen leende aan de naam van zijn bedrijf, aan de expansie van het bedrijf met de overname van verschillende bedrijven in Brazilië. Daarna richtten ze hun blik op Zuid-Amerika. In 2005 kocht JBS Swift Armour, de grootste Argentijnse producent en exporteur van rundvlees.

In 2007 volgde dan de overname van het noodlijdende Amerikaanse Swift, toen de nummer drie van de Amerikaanse runds- en varkensvleesverwerkers. JBS kocht verder ook bedrijven in Italië, Mexico en Australië en stapte ook in de gevogelte-industrie. Het is nu de grootste rundsvleesverwerker en een van de grootste gevogelteverwerkers ter wereld, met de capaciteit om iedere dag 85.000 runderen, 70.000 varkens en 12 miljoen kippen en andere vogels te slachten.

De snelle expansie van het bedrijf leidde wel tot grote schulden, waardoor verdere expansie op korte termijn moeilijk lijkt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.