'Opvangcrisis menselijk oplossen'

De federale regering zou 20 miljoen euro vrijmaken om 3.000 extra opvangplaatsen voor asielzoekers te creëren. Eerder dit weekend liet staatssecretaris Courard nog weten dat er 45 miljoen euro nodig is om de opvangcrisis te bezweren.
‘Elke maatregel die de regering neemt om de opvangcrisis die sinds 2008 woedt, op een duurzame en menselijke manier op te lossen, juichen we toe’, zegt Els Keytsman, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. ‘Maar we vragen wel dat het geld daadwerkelijk zal worden gebruikt om de opvangcrisis op een structurele en menselijke manier op te lossen’.
Asielzoekers zijn mannen, vrouwen en kinderen op de vlucht voor oorlog, geweld en vervolging. Ze zoeken bescherming in een veilig land. Ze hebben als mens recht op menswaardige opvang, maar ook volgens de Belgische wet. Vandaag is er echter in ons land een structureel tekort aan duurzame opvangplaatsen. 1.200 mensen moeten op hotelkamers kamperen, zonder begeleiding, zonder medische hulp. Ook moeten nog steeds meer dan 2.000 mensen te zien overleven op straat, onder wie 760 kinderen.
De regering reageerde op de opvangcrisis steeds onvoldoende, met de ene ad hoc-maatregel na de andere. Zo besteedt ze een aanzienlijk deel van haar budgetten aan dure maar onduurzame opvang zoals het huren van hotelkamers of het betalen van dwangsommen die de rechter uitspreekt net omdat de regering onvoldoende plaatsen voorzien voor asielzoekers. Deze maatregelen lossen de crisis niet op, integendeel.
Omdat de opvang in de hotels zo schrijnend is, vraagt Vluchtelingenwerk dat de regering hier onmiddellijk een einde aan maakt. Vluchtelingenwerk Vlaanderen vraagt dat naast het uittrekken van budgetten voor extra opvang, de regering ook werkt maakt van ondersteunende maatregelen zoals het herinvoeren van het spreidingsplan, en hierbij de lokale besturen ook ondersteunt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.