Oregon brengt golfslagenergie in VS aan het rollen

De kustlijn van Oregon wordt experimenteel gebied voor golfslagenergie in de Verenigde Staten. Oregon wil er de komende jaren boeien plaatsen die elektriciteit opwekken.
Wetenschappers van Staatsuniversiteit van Oregon (OSU) werken momenteel aan de ontwikkeling van de boeien die een belangrijke rol moeten gaan spelen in de opwekking van milieuvriendelijke energie. “Oregon is een ideale locatie”, zegt Annette von Jouanne, professor eletrotechniek aan de universiteit. De kustlijn van Oregon is 450 kilometer lang en de golven zijn gemiddeld 1,5 meter hoog in de zomermaanden en 3,5 meter in de winter.

Er zijn inmiddels diverse typen boeien ontworpen door de OSU, zowel drijvende als onderwaterboeien. De onderwaterboeien kunnen elektriciteit produceren zonder dat het zoute water de interne delen aantast. Ze zijn ook bestand tegen de constante beweging van het water, waar doorgaans veel machines defect van raken.

Golfslagenergie maakt de laatste jaren een opleving door. Tijdens de oliecrisis in de jaren zeventig, toen de olievoorraden afnamen en de prijzen stegen, stond de techniek een korte tijd in de belangstelling. Die nam echter weer af toen de prijzen voor fossiele brandstoffen daalden.

“Golfslagenergie staat nog in de kinderschoenen”, zegt Justin Klure, energie-adviseur van de staat Oregon. “Om dit soort energie rendabel te maken, moet de techniek verbeterd worden en de energie betaalbaar worden voor de consument.”

Oregon wil desondanks investeren in golfslagenergie, om de uitstoot van broeikasgassen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Op lange termijn zou 25 procent van de energie in de staat afkomstig moeten zijn van golfslag-, zonne-, of windenergie, zegt Klure.

De intentie van Oregon maakt de hernieuwde interesse in de VS en elders in golfslagenergie zichtbaar. Volgens deskundigen kan door het bruikbaar maken van 0,2 procent van de energie die de oceaan in zich heeft, de hele planeet van elektriciteit worden voorzien.

Momenteel lopen verschillende vernieuwende projecten op het gebied van golfslagenergie, onder meer in Hawaï, Portugal en Engeland. Klure vergelijkt golfslagenergie met windenergie, dat vijftien jaar geleden in zijn eerste ontwikkelingsstadium zat. In de eerste fase waren windturbines duur en log. In de loop der jaren verbeterde het design en de efficiency echter aanzienlijk.

Oregon wil met prototypes die nu ontwikkeld zijn, een ‘boeienpark’ aanleggen bij Gardiner. Oregon heeft de ambitie om daarmee het epicentrum voor een nieuwe industrie op het gebied van golfslagenergie te worden. Dat levert investeringen en nieuwe werkgelegenheid op in de regio, zegt Klure.

Het gebrek aan zon in het westen van Oregon maakt golfslagtechnologie interessant. Water is 800 maal dichter dan wind, waardoor de hoeveelheid energie die ermee opgewekt kan worden veel groter is. Vergeleken met wind- en zonne-energie zijn golven een meer regelmatige energiebron. De kracht van golven kan met 80 procent zekerheid voorspeld worden en is vrijwel constant.

Een boei van drie meter hoog, die op en neer beweegt in de oceaan, kan 250 kilowatt energie produceren. Dat betekent dat met een netwerk van 200 boeien het bedrijvendistrict in Portland verlicht kan worden.

In theorie zou een reeks boeienparken voor de kust van Oregon in vrijwel alle energie in de staat kunnen voorzien. De doelen zijn voorlopig echter bescheiden: Oregon wil binnen twintig jaar 500 megawatt kunnen produceren. IPS MDG7 (JS/MC)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.