Organische landbouw kan meer CO2 opnemen (*)

Organische landbouw kan een belangrijke rol spelen in de strijd tegen de klimaatverandering, omdat het de bodem meer CO2 laat opnemen. Wereldwijd zou zo 11 procent van de uitstoot opgevangen kunnen worden.
De cijfers zijn afkomstig van de Soil Organisation, een organisatie die zich inzet voor een doordachter gebruik van landbouwgrond. Organische landbouwmethoden zorgen ervoor dat de grond veel meer koolstof kan opnemen. Bij andere landbouwmethoden komt die als koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer terecht. Grond kan tot drie keer zoveel koolstof opslaan als de atmosfeer. Iets meer dan de helft van de capaciteit is voor rekening van organische materie in de grond.
In het noorden van Europa blijkt organische landbouw gemiddeld goed voor 28 procent meer koolstofopslag in de grond dan conventionele landbouw. Het gemiddelde voor Europa, Noord-Amerika, Australië en Azië ligt op 20 procent.
Miljoen auto’s
De auteurs maken zich sterk dat een grootschalige overschakeling op organische landbouw in het Verenigd Koninkrijk goed zou zijn voor een compensatie van de nationale landbouwuitstoot met meer dan een vijfde. Als alle Britse landbouwgrond voortaan organisch bewerkt zou worden, zouden ongeveer 3,2 miljoen ton CO2 opgeslagen worden. Dat is het equivalent van de uitstoot van 1 miljoen auto’s.
Een wereldwijde omschakeling zou goed zijn voor de opslag van 11 procent van alle uitstoot van broeikasgassen, zegt de organisatie. Organische landbouw zou ook beter bestand zijn tegen de gevolgen van de klimaatverandering, zoals droogte en overstromingen.
(*) Dit artikel maakt deel uit van een reeks bijdragen van IPS naar aanleiding van de klimaatconferentie in Kopenhagen. ‘Planeet Kopenhagen’ startte op 23 november en loopt tot het einde van de conferentie op 18 december.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2836   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift