Orkaan Isaac toont kwetsbaarheid Caraïbisch gebied

De orkaan Isaac die de afgelopen dagen door het Caraïbische gebied raasde, laat zien hoe kwetsbaar sommige landen zijn voor extreme weersomstandigheden.

Isaac kwam tweemaal aan land in de zuidoostelijke Amerikaanse staat Louisiana als een orkaan van de categorie 1 en haalde bij vlagen windsnelheden van 130 kilometer per uur. Door de sterke wind en hevige regenval stroomde er enige tijd water over een dijk bij New Orleans. Zo’n 450.000 huishoudens kwamen zonder stroom te zitten. Gisteren zwakte de orkaan af tot een tropische storm.

Isaac was de eerste test voor de verbeterde dijken, die werden herbouwd na de tragedie met de orkaan Katrina, een categorie 3-orkaan, die zeven jaar geleden aan 1800 mensen het leven kostte.

Op Cuba gaf Isaac overvloedig water aan de dorstige reservoirs, er vielen geen doden en er was weinig materiele schade.

Op het verarmde Haïti kwamen echter negentien mensen om. Zes mensen worden vermist.

Aardbeving Haïti

Haïti is nog niet hersteld van de verwoestende aardbeving uit 2010. Zo’n 400.000 mensen wonen nog in opvangkampen en tenten. Voor de orkaan werden 5000 mensen geëvacueerd.

Ongeveer 3000 van de evacués bevonden zich in de hoofdstad Port-au-Prince. De autoriteiten waren in het bijzonder bezorgd dat overstromingen zouden leiden tot een heropleving van de cholera-epidemie die sinds oktober 2010 aan meer dan 7500 mensen het leven heeft gekost.

De Dominicaanse Republiek, die het eiland Hispaniola deelt met Haïti, rapporteerde vijf doden door verdrinking. Bijna 26.000 mensen werden geëvacueerd. Vijfduizend woningen werden beschadigd en 116 dorpen raakten geïsoleerd. De rivier Ozama, die soms overstroomt bij hevige regenval, spoelde zo’n 2500 geïmproviseerde hutjes weg langs de oevers.

Een van de grootste uitdagingen voor de Dominicaanse Republiek is de groei van sloppen langs de rivieren. Duizenden mensen die daar wonen, lopen risico bij hevige regenval, tropische stormen of orkanen.

Cuba was voorbereid

Isaac ontstond op 21 augustus in de Atlantische Oceaan en veroorzaakte overstromingen en stroomuitval in de oostelijke Caraïben. Na Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek en Haïti, bereikte Isaac Cuba op 25 augustus.

Baracoa, een stad in de provincie Guantánamo, 900 kilometer ten zuidoosten van Havana, kreeg de zwaarste klap. Negenentachtig huizen raakten beschadigd, waarvan er negentien volledig verwoest werden.

Maar Isaac bracht Cuba niet alleen ellende. Door de hevige regenval werden de waterreservoirs in het oosten van het land, die veel te laag stonden, weer bijgevuld.

In het midden en westen moesten reservoirs zelfs overtollig water laten afvloeien. De reservoirs zijn onmisbaar tijdens droge perioden op Cuba, omdat het eiland zelf onvoldoende waterbronnen heeft.

Rampenmanagement

Cuba weet met zijn rampenmanagementsysteem, waar alle lagen van de bevolking bij betrokken zijn, het aantal doden bij extreem weer te beperken. Zelfs tijdens stormen met de intensiteit van de orkaan Gustav, Ike en Paloma, die 8 miljard euro economische schade veroorzaakten in 2008.

Het Cubaanse systeem waarschuwt tijdig dat er een orkaan aankomt en iedereen die risico loopt, wordt geëvacueerd. De voedselvoorziening wordt zoveel mogelijk beschermd en direct na de ramp wordt begonnen met herstelwerkzaamheden.

Volgens José Rubiera van het Weersvoorspellingscentrum van het Meteorologisch Instituut, is Cuba tijdens orkanen het veiligste land in de regio.

“Dat is het resultaat van jarenlang werk op het gebied van rampenpreventie en aanpassing aan de nieuwe omstandigheden, want de orkaanactiviteit is toegenomen in dit gebied. Dat kan een voorbode zijn van wat ons te wachten staat door de klimaatverandering, die we tot op zekere hoogte al voelen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.