Ortega brengt Nicaragua niet dichter bij Millenniumdoelen

De sociale programma’s van president Daniel Ortega klonken veelbelovend, maar Nicaragua lijkt de strijd tegen de armoede niet te winnen. Het armste land op het Amerikaanse continent laat kansen liggen en geeft te veel geld uit aan bureaucratie, zeggen experts.
Sinds Ortega, een voormalige linkse rebellenleider, in januari 2007 de touwtjes weer in handen kreeg in Nicaragua, heeft hij al verscheidene programma’s gelanceerd om de meest behoeftige Nicaraguanen te helpen. Nul Honger moet ervoor zorgen dat alle plattelandsbewoners genoeg te eten hebben en Nul Woeker geeft onbemiddelde vrouwen toegang tot goedkope leningen. Er zijn ook campagnes om volwassen analfabeten te leren lezen en schrijven en het openbaar onderwijs is weer gratis gemaakt.

De resultaten klinken indrukwekkend. Nul Honger helpt al zowat 12.000 plattelandsgezinnen, 13.000 vrouwen hebben goedkope leningen gekregen en zowat 110.000 volwassenen zitten weer op de schoolbanken om te leren lezen en schrijven. Via de openbare gezondheidszorg hebben ook meer dan 450.000 Nicaraguanen gratis geneesmiddelen gekregen.

Toch komen de Millenniumdoelstellingen, acht belangrijke ontwikkelingsdoelen waarover de internationale gemeenschap het in 2000 eens werd, niet echt dichterbij voor Nicaragua. De extreme armoede moet tegen 2015 met de helft worden teruggedrongen in vergelijking met 1990, zegt de eerste doelstelling. Maar eind 2006 moest nog altijd bijna 15 procent van de Nicaraguanen rondkomen met minder dan één dollar per dag, amper 4,5 procentpunten minder dan in 1990.

Een nog veel groter deel van de bevolking heeft het maar net iets beter. Goed 2,6 van de 5,6 miljoen Nicaraguanen kunnen hoogstens twee dollar per dag uitgeven. De economische groei komt niet ten goede van de arme bevolking omdat de welvaart zo ongelijk verdeeld wordt in Nicaragua, legt María Rosa Renzi uit, een adviseur van het Ontwikkelingsprogramma van de VN (UNDP).

Javier Meléndez, de directeur van het niet-gouvernementele Instituut voor Strategische Studies en Openbaar Beleid in Managua, zegt dat het Nicaraguaanse armoedebeleid volgens de studies van zijn instelling neerkomt op “meer woorden dan daden”. “Vijfenveertig procent van het budget voor armoedebestrijding gaat op aan salarissen en andere administratieve kosten. Over de besteding van de overige 55 procent is er geen officiële informatie.”


Kerk werkt tegen



Ook voor de andere Millenniumdoelstellingen, die vooral betrekking hebben op de situatie van vrouwen en kinderen, scoort Nicaragua te laag, oordeelt de socioloog Óscar René Vargas. Volgens hem heeft dat veel te maken met verkeerde beleidskeuzes.

Zo is abortus in alle gevallen strafbaar in Nicaragua, het gevolg van een akkoord tussen Ortega en de katholieke Kerk die de linkse politicus hielp de presidentsverkiezingen te winnen. Vrouwen moeten daardoor kiezen voor een gevaarlijke illegale vruchtafdrijving, of zetten zwangerschappen voort die hun leven in gevaar brengen.

“Er is ook geen seksuele voorlichting in de scholen, de overheid voert geen campagnes om het gebruik van condooms aan te moedigen en er zijn geen preventieprogramma’s rond aids”, somt Vargas op. “De Kerk houdt niet van die thema’s”.

De bescherming van het leefmilieu, nog een doelstelling, gaat er ook niet op vooruit, vindt Cirilo Otero, de directeur van het Onderzoekscentrum voor Milieubeleid. De maatregelen die de regering neemt, zijn volgens hem “tijdelijke oplapmiddeltjes die worden ingegeven door de omstandigheden” en zijn ver verwijderd van de langetermijninitiatieven die nodig zijn om duurzame ontwikkeling mogelijk te maken.

Het VN-Ontwikkelingsprogramma, dat nagaat in hoeverre landen de Millenniumdoelstellingen waarmaken, wil zich niet uitspreken over de situatie in Nicaragua omdat het niet genoeg informatie heeft over de resultaten van de nieuwe regering. Ook daaraan ergeren critici zich.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.