Ortega jaagt Nicaraguaanse kraambedsterfte omhoog

De sterfte onder zwangere vrouwen in Nicaragua gaat dramatisch toenemen, voorspelt Efraín Toruño, de voorzitter van de Nicaraguaanse Vereniging voor Gynaecologie en Verloskunde. Dat is de prijs die de vrouwen in het land betalen voor de verkiezingsoverwinning van Daniel Ortega. Tijdens zijn campagne voor het presidentschap hielp de voormalige linkse rebellenleider de conservatieven met een wetswijziging om zwangerschapsonderbreking in alle omstandigheden strafbaar te maken.
“Elk jaar behandelden we bijvoorbeeld 400 buitenbaarmoederlijke zwangerschappen”, zegt Toruño. “Die vrouwen lopen een hoge kans om te sterven als ze geen abortus laten uitvoeren.”

Ook vrouwen die een foetus laten wegnemen omdat die hun leven bedreigt, kunnen voortaan in Nicaragua één tot vier jaar cel krijgen. De wetswijziging die abortus om medische redenen strafbaar stelde, werd vorig jaar goedgekeurd met 28 stemmen van het FSLN, de partij van Ortega. Het FSLN zat toen nog in de oppositie. Maar later won Ortega de presidentsverkiezingen en vorige week woensdag werd hij ingezworen.

De VN en heel wat donorlanden van het straatarme land tonen geen begrip voor de maatregel. Ze vinden dat die de rechten van vrouwen schendt. De Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking, Heidemarie Wieczorek-Zeul, riep Ortega al op de wet weer te veranderen.

Artsen en activisten die opkomen voor de rechten van vrouwen, vrezen voor meer doden als gevolg van gevaarlijke zwangerschappen en onveilige clandestiene ingrepen. De VN stelden vorig jaar al dat Nicaragua “zijn inspanningen moet verdubbelen om de sterfte onder de zwangere vrouwen terug te dringen met driekwart”, een van Millenniumdoelstellingen die de internationale gemeenschap in 2000 vastlegde.

In 1990 stierven er in Nicaragua 91 vrouwen op elke 100.000 geboorten. In 2005 was dat cijfer opgelopen tot 121, misschien een gevolg van een betere registratie maar evengoed een aanwijzing dat de bittere armoede in het land slachtoffers eist.

Ongewenst zwangere vrouwen kunnen in theorie naar een van de buurlanden reizen waar abortus wel toegestaan is. Naast Nicaragua verbiedt alleen El Salvador zwangerschapsafbreking om medische redenen. Maar de meeste Nicaraguaanse vrouwen kunnen een trip naar het buitenland en een verblijf in het ziekenhuis daar niet betalen. MDG5

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.