Orthodox-christelijke gamers doden ongelovigen

Als gamer kruip je in de huid van een christelijke guerrilla die het opneemt tegen de ongelovige horden van de antichrist, die je kunt bekeren of simpelweg een kopje kleiner maken. Dat kost je dan wel “spirit points”, maar die kun je terugwinnen door te bidden. De fundamentalistisch-christelijke videogame “Left Behind: Eternal Forces” is gewoon te koop in Walmart, de grootste supermarktketen van de VS.
De game speelt zich af in een niet zo verre toekomst, na de “opname van de gemeente”, het moment waarop volgens sommige christelijke stromingen alle ‘ware’ christenen plots van de aarde naar de hemel verdwenen zijn. In de verwarring die daar op volgt, probeert de antichrist, ene Nicolae Carpathia, een wereldregering te vestigen met behulp van een legertje “Global Community Peacekeepers”.

Dat is echter buiten de “Tribulation Forces” gerekend, een verzetsleger van predikanten, genezers, familievaders en zwaarbewapende gevechtstroepen. Die proberen de antichrist een halt toe te roepen en zoveel mogelijk ongelovigen voor het christendom te winnen, in afwachting van het moment dat Jezus Christus voor een tweede keer op aarde verschijnt om er zijn koninkrijk definitief te vestigen.

De leer van een plotse opname van de gelovigen en een lange eindstrijd met de antichrist is vooral populair bij evangelische christenen in de Verenigde Staten. Het is interessant na te gaan welke karakters als vijanden in het kamp van de antichrist worden gesitueerd. Er is een Pontifex Maximus, die verdacht veel lijkt op de paus en zijn jeugd heeft doorgebracht in een door nonnen gerund jongensinternaat, een ongetrouwde journalist, een “secularist” en een vloekende rockster.

“Het doel van het spel bestaat er voor een deel in de tegenstander te doden of te bekeren”, zegt de progressieve dominee Timothy Simpson van de Christian Alliance for Progress uit Jacksonville in Florida. “Het doden van tegenstanders gaat in tegen het evangelie van Jezus Christus”. Simpson stoort zich vooral aan het feit dat wie een tegenstander heeft vermoord, verloren “geestespunten” (spirit points) kan terugwinnen door te bidden: “Het is verderfelijk zo’n idee rond kerstmis te verspreiden onder jonge christenen”.

Het feit dat spelers punten verliezen wanneer ze een neutrale burger doden, bewijst volgens de makers het pacifistische karakter van het spel. “In tegenstelling tot een immorele game als ‘Grand Theft Auto’ zijn er in dit spel geen ingewanden te zien, geen bloed, geen vloeken, geen onthoofdingen en je kunt geen politiemannen doden”, zegt Left Behind Games. “De leer dat je je vijand de andere wang moet toedraaien, staat niet gelijk met totale weerloosheid, zeker niet wanneer de tegenstander je wil doden”.

Het spel is gebaseerd op een reeks populaire romans over de eindtijd en de strijd tegen de antichrist, geschreven door Tim LaHaye en Jerry Jenkins en in het Nederlands vertaald als “De laatste bazuin”. De grootste supermarktketen in de VS, Walmart, ziet geen graten in het product, dat wordt geleverd met een uitvoerige theologische bijlage. “De beslissing over wat we verkopen of niet is gebaseerd op wat we denken dat onze klanten willen kopen”, verklaarde woordvoerster Tara Raddohl. Een coalitie van progressieve christenen en de Campaign to Defend the Constitution is begonnen met een briefschrijfcampagne om Walmart te vragen het spel uit de rekken te halen.

De dicht tegen het Witte Huis aanleunende organisatie “Focus on the Family” van dominee James Dobson uit Colorado, publiceerde op haar site een positieve bespreking van het spel. “Het is het soort game dat je als ouder samen met Junior kunt spelen en waarbij terloops een paar interessante vragen worden opgeworpen”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2776   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.