Overeenkomst voorkomt crisis tussen Argentinië en IMF

Argentinië en het Internationale Monetaire Fonds (IMF) hebben gisteren (dinsdag) de eerste stappen gezet op weg naar een betalingsregeling voor de aflossing van de Argentijnse schulden aan investeerders. Argentinië betaalde gisteravond op het laatste moment 3,1 miljard dollar terug aan het IMF, waardoor ruimte is ontstond voor verdere besprekingen.


Argentinië moest voor elf uur gisteravond het bedrag terugbetalen. Was het land in gebreke gebleven, dan zou het IMF Argentinië op de lijst met wanbetalers als Sudan, Zimbabwe en Liberia hebben geplaatst. Nieuwe leningen waren onmogelijk geworden, en Argentinië zou zichzelf waarschijnlijk geïsoleerd hebben van de wereldwijde financiële markten. Het IMF beloofde na de terugbetaling de doelen die werden vastgelegd in een eerdere overeenkomst van september 2003, opnieuw te zullen bekijken. Dit kan resulteren in een nieuwe lening.

Direct na het besluit van Argentinië steeg de Argentijnse peso van 2,96 naar 2,94 ten opzichte van de dollar. De financiële markten in Buenos Aires sloten vijf procent hoger.

Vandaag (woensdag) worden de voorwaarden voor de onderhandelingen met de schuldeisers bekend gemaakt. Al twee jaar lang voert Argentinië geen enkel overleg met die schuldeisers. Het land voldoet wel aan de eisen die het IMF stelde en had in januari en februari het begrotingstekort onder controle. Ook haalde Argentinië de door het IMF gecalculeerde economische groei vanaf 2002. Na een recessie van vier jaar, groeide het bruto binnenlands product met 8,4 procent in 2003. Dit jaar zal de groei naar verwachting uitkomen op 5 procent. Argentinië is de tweede economie van Zuid-Amerika en heeft momenteel 15 miljard dollar reserves.

De afgelopen weken liet het IMF de goedkeuring van de bereikte doelen echter afhangen van de Argentijnse bereidwilligheid om tot herschikking van de schulden te komen. Argentinië heeft voor meer dan 80 miljard dollar aan private schulden. Het IMF zette Buenos Aires onder druk om een begin te maken met het sluiten van betalingsregelingen met 80 procent van de schuldeisers. Ook wil het IMF dat Argentinië het Global Committee of Argentina Bondholders, waarin een groot aantal schuldeisers zijn verenigd, accepteert als gesprekspartner.

Econoom Alejandro Vanoli van de Universiteit van Buenos Aires vindt de nieuwe eisen van het IMF een “reden tot bezorgdheid”. “Het IMF wordt verondersteld onpartijdig te zijn en te waken voor ongelijkheid. Maar nu lijkt het er op dat de kant van de schuldeisers wordt gekozen.”

Volgens Vanoli heeft het IMF zich niet aan de regels gehouden door de discussie uit te breiden naar de schuldeisers, nadat Argentinië volgens afspraak de doelen had gehaald. Vanoli zegt dat die stap de belangen dient van de G7 (Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en de Verenigde Staten). Die landen, die in andere situaties Argentinië steunden, zouden zwichten onder de druk van de private schuldeisers. In sommige gevallen als gevolg van aanstaande verkiezingen in die landen, zegt Vanoli. Vertegenwoordigers van de G7 lieten maandag blijken dat ze van de Argentijnse regering meer bereidwilligheid verwachten in het doen van concessies en voorstellen.

De totale buitenlandse schuld van Argentinië overschrijdt 145 miljard dollar. Ruim 80 miljard daarvan komt voor rekening van particuliere obligatiehouders. Het IMF oefende de afgelopen weken druk uit op Argentinië om besprekingen met de obligatiehouders uit te stellen tot september, zodat ze samenvallen met besprekingen over een nieuw akkoord met het IMF waarin doelen voor 2005 worden vastgelegd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.